Уважаеми съграждани, 2 февруари е паметен ден в историята на

...
Уважаеми съграждани, 2 февруари е паметен ден в историята на
Коментари Харесай

Град Елин Пелин празнува 62 години от създаването си

Уважаеми съграждани,

2 февруари е незабравим ден в историята на град Елин Пелин. На тази дата през 1960 година е обнародван Указ №38 на Президиума на Народното събрание за признаването на село Елин Пелин за град.  
Соколарски празник ще се организира в община Елин Пелин
" Български Соколарски Съюз " /БСС/, дружно с поддръжката на Община Елин Пелин, провежда соколарски празник в чест на Св. Трифон, който...
Прочети повече
През 2022 година град Елин Пелин отбелязва своята 62-а годишнина. Честит празник!Старото село Новоселци /днес град Елин Пелин/, през годините е било с друго име и не всеки път се е намирало на мястото, където е в този момент. 


Предания, които са доказани от археологически изследвания, показват остарялото местообиталище в околност „ Капаклия ”, южно от с. Нови хан. Това населено място е съществувало от времето на траките до рухването на България под османско господство с названието Балван или Балгаран, когато част от популацията му е насила от турските управляващи да се реалокира в полето край римския Траянов път. Там то придобило името, с което оказва се, а точно Ново село - Новоселци.  

В края на XVIII в. е основано новото поселение на мястото, където през днешния ден е нашия град, в региона на сегашната ни черква. Жителите на Новоселци последователно се заселват в близост, като до Освобождението всички към този момент живеят в новото населено място, а остарялото към този момент запустява. 


Село Новоселци става село Елин Пелин през 1950 година Преименуването на село Новоселци е обвързвано с кончината на писателя Елин Пелин на 03.12.1949 година, който е родом от близкото село Байлово. Сред популацията е извършено допитване за преименуване в село Елин Пелин и с Указ №141/25.03.1950 година на Народното събрание резултатите от това допитване са одобрени и селото приема името на създателя. Десет години по-късно, през 1960 година, публично е прието за град.
Община Елин Пелин афишира национални състезания във връзка 145 години от рождението на писателя
По мотив 145 години от рождението на класика на българската литература, писателя Елин Пелин, която ще отбележим на 18 юли 2022 година Общин...
Прочети повече
Още от СОФИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР