Уважаеми Наемодатели, безспорно е задълбочаването на кризата в икономиката на

...
Уважаеми Наемодатели, безспорно е задълбочаването на кризата в икономиката на
Коментари Харесай

Търговците на дребно се обединяват в опита си да продължат да оперират на българския пазар и да минимизират загубите си от коронакризата

Уважаеми Наемодатели, несъмнено е задълбочаването на рецесията в стопанската система на Р България и спадът на потреблението, в която огромна част от българските търговци на дребно все по-трудно намират способи за оцеляване и вдишване на непостижимите заплащания по договорните си наемни връзки, подписани с комерсиалните центрове в интервал на радикално друга икономическа конюнктура. Като браншова организация, представляваща бранш от стопанската система на Р България с близо 300 000 заети в него (към края на Февруари 2020), сме длъжни да вземем отношение към наболелите проблеми, които се задълбочават с всеки минал ден.

Това написа в публично писмо от Българската Ритейл Асоциация (БРА) изпратено до мениджърите на комерсиалните центрове – вид МОЛ в България. Публикуваме позицията на БРА без редакторска интервенция:

"От името на членовете на Българската Ритейл Асоциация, сме упълномощени да сложим пред вас следните претенции, към които търговците на дребно се сплотяват в опита си да продължат да оперират на българския пазар и да минимизират загубите си от тежката икономическа рецесия:

Спазват ли се ограниченията в моловете?

1. Намаляване на работното време на комерсиалните центрове от 10 до 20 ч, като това не лишава търговците, които желаят, от опцията да работят и до по-късно, да вземем за пример до 21 или 22 часа. Подобно решение доста ще редуцира някои от непостижимите за сдруженията разноски, а въпреки това ще понижи напрежението измежду чиновниците, които не желаят да се прибират по домовете си в тъмната част на денонощието.

Факт е, че към този момент значително молове сами направиха сходни оферти.

2. Преминаване на подоходен наем на месечна база (заложен като % в контракта на всеки един наемател) за избран интервал от време, ние предлагаме той да е до 31.03.2021 година Данните сочат, че рецесията и спадът в потреблението ще се задълбочава в околните 24 месеца, по тази причина е неотложно тази промяна да бъде направена по-дългосрочно. Убедени сме, че за всеки търговски център е значимо да резервира оптимален брой наематели и работещи нмагазини, вместо пустеещи площи, което би отблъснало посетителите в дълготраен проект.

3. Да се фиксира Сервизна такса в размер на 1 Евро/м2 за времето, през което комерсиалните центрове бяха затворени (13.03-17.05.2020 г) със заповед на Министъра на Здравеопазването и в което време наемателите бяха в справедлива неспособност да правят това, което моловете по контракт са длъжни да им обезпечат, а точно - да употребяват пространствата си като магазини за търговия на дребно.

След два месеца: Моловете отварят порти

4. Да се заложи в договорите за наем спомагателна уговорка за оптимален размер на неустойката, която търговците ще би трябвало да заплащат при положение, че все пак, по финансови аргументи няма да могат да продължат да оперират в комерсиалните центрове. Конкретното ни предложение е тази наказателна клауза да е до оптималния размер на банковата гаранция, т.е. до 3 месечни наемни заплащания.

5. Тъй като няколко, за благополучие немного на брой, търговски центрове изискват и наем за времето на Извънредното състояние, предлагаме да фиксираме, че на всички места и без изключение, няма да се начислява наем за времето, в което магазините бяха затворени (13.03-17.05.2020) заради заповедта на Министъра на Здравеопазването.

Извиняваме се на тези търговски центрове, които сами предложиха на наемателите си част от ограниченията, планувани в точки от 1 до 5.

Ще чакаме Вашата противоположна реакция в най-кратък период, тъй като напрежението измежду намателите се повишава всеки идващ ден.

С почитание, Рая Попова - Генерален Секретар Българска Ритейл Асоциация - БРА ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР