Уважаеми дами и господа, Днес се проведе Консултативен съвет за

...
Уважаеми дами и господа, Днес се проведе Консултативен съвет за
Коментари Харесай

Изявление на президента Румен Радев след заседанието на КСНС

Уважаеми дами и господа,

Днес се организира Консултативен съвет за национална сигурност /КСНС/ на тематика „ Актуални опасности и закани за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими ограничения “.

Както виждате, тази тематика е съвсем същата като на извършения КСНС преди една година. Какви са измененията за тази една година: Българската войска понижа с близо хиляда индивида, остарялата техника остаря с още една година, а нова не бе добита. Обстановката към нас не стана по-спокойна и по тази причина благодаря на членовете на КСНС за дейното присъединяване и за градивните диспути през днешния ден.

Консултативният съвет за национална сигурност разиска настоящите опасности и закани за националната сигурност на Република България, положението на Въоръжените ни сили и нужните ограничения за подсилване на отбранителните качества.

Членовете на Съвета се сплотиха към позицията, че значителните промени в геополитическата среда, отличаващи се с особена динамичност напоследък, изправят националната сигурност на Република България пред нови провокации.

Актуалната външна среда на сигурност е изключително динамична и се характеризира с геополитически промени, провокации пред интернационалния правов ред, усилване ролята на недържавни субекти благодарение на нови и деструктивни технологии, хибридни дейности и кибер-атаки, демографски и климатични промени, възходящ дефицит на запаси, които са в основата на вътрешни и интернационалните спорове и миграционни потоци.

Неразрешените рецесии с геополитическа значителност, процесите на дестабилизация в Черноморския район и Източното Средиземноморие, възходящата геополитическа конкуренция в района на Западните Балкани, интернационалният тероризъм, миграционният напън, споровете в Близкия Изток и Азия, не престават да излагат на риск националната ни сигурност, сигурността в целия район, а и в евроатлантическата зона като цяло. Развиват се паралелни процеси на съревнование и съдействие.

Разгледани бяха и трендовете в региона на превъоръжаването и модернизацията на Въоръжените сили на страните в района. Същите заделят обилни финансови средства за обезпечаване на стратегиите за превъоръжаване и рационализация на армиите си, като същите са в развой на ускорено осъществяване.

В рамките на съвещанието бе оценено положението на Въоръжените сили на Република България и способността им за осъществяване на сложени задания по задача „ Отбрана “. Констатирано бе, че Българската войска извършва част от дилемите си по посочената задача в стеснен размер главно заради неокомплектованост с персонален състав и остаряла бойна техника. Не е овладян изцяло процесът по овакантяване на военнослужещи от Въоръжените сили, а подхванатите ограничения не могат да дадат бърз резултат.

Забавянето на плановете за рационализация лишава Въоръжените сили от модерни качества, съответни на заканите, и съгласуемост със съдружниците. Това закъснение ще докара до вложение на финансови средства в морално остаряла техника, несъвместима със стандартите на НАТО.

Остава открит въпросът за способността на Въоръжените сили да изпълнят поетите според чл.3 от Вашингтонския контракт задължения в цялостен размер.

Членовете на Съвета се сплотиха към мнението, че са нужни неотложни ограничения, гарантиращи повишение на отбранителните качества посредством ускорение на процесите на рационализация, поддръжка на наличната техника и обезпечаване на бойната подготовка. Изграждането на качества значи и ясна, дълготрайна политика във връзка с хората в защитата.

Необходими са своевременни дейности за секване на тревожния отлив от Въоръжените сили, за тяхното окомплектоване, за издигане на обществения статус на военнослужещите и цивилните чиновници и престижа на военната специалност. Подчертана бе нуждата от мощна социална и политическа поддръжка и изпълнени съответни мероприятия за превъзмогване на дефицита от качества на Въоръжените сили при осъществяване на дилемите по другите задачи.

Членовете на КСНС се сплотиха към следните оферти към изпълнителната и законодателната власт. И преди да ги изчета буквално желая единствено да отбележа, че в хода на полемиките бе открито разминаване сред „ Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019 – 2021 година “, призната през вчерашния ден и „ Националния проект за повишение на разноските за защита на 2 % от Брутният вътрешен продукт до 2024 година “. В тази връзка приехме и тази специфична точка:

1. Актуализиране на „ Средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година “ в сходство с поетите задължения в „ Национален проект за повишение на разноските за защита на 2% от Брутният вътрешен продукт на Република България до 2024 година “ Срок – октомври 2018 година Ако това не стане продължаваме да излагаме на риск така и така тревожната наклонност за отлив от Въоръжените сили, недокомплект, неспособност за поддържане на техниката и водене на естествена бойна подготовка. Така че тази актуализация и единодушието на българското държавно управление да я прегледа е значимо изискване за бъдещето на Въоръжените ни сили.

2. Преразглеждане на проектите на Министерство на защитата за превъзмогване дефицита от персонален състав и набелязване на нови съответни ограничения – септември 2018 година

3. Ускоряване на процесите по внасяне на Проектите за капиталов разход и тяхното координиране от Министерски съвет с следващо приемане от Народното събрание – юни 2018 година

4. Разработване на финансово обезпечен проект за възобновяване на техниката и въоръжението и обезпечаване на виталния им цикъл до снемане от въоръжение – септември 2018 година

5. Законодателната и изпълнителната власт да обединят напъните си по привеждане в осъществяване на поетите задължения по т. 1 от съвещанието на КСНС, извършено на 30. 05. 2017 година – септември 2018 година Тази последна точка касае най-много осъвременяване на Закона за вероизповеданията, което да подсигурява отбрана на обичайните български вероизповедания, ангажирани надлежно на страната и недопускане радикализация на религиозна основа.

Призовавам институциите да се отнесат отговорно към проблемите на Въоръжените сили и към сигурността на българските жители.

Призовавам за делово и отговорно отношение към нашите съдружници.

Виждате, ситуацията е такава, че времето за обещания и заявления изтече.

Дела трябват!

Благодаря за вниманието!
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР