Утвърждаването на статут на иновативно училище е възможност училището да

...
Утвърждаването на статут на иновативно училище е възможност училището да
Коментари Харесай

Министър Красимир Вълчев: Целта ни е внедряване на иновации във всички училища

Утвърждаването на статут на новаторско учебно заведение е опция учебното заведение да работи по разнообразни правила от тези в нормативната уредба, да направи някои изключения, тъй че в по-голяма степен да предизвика интереса на учениците. Това съобщи в петък в Горна Оряховица министърът на образованието Красимир Вълчев.
 037  034  031  028  027  022  018
Той добави, че всяко учебно заведение и всеки преподавател може да ползва новаторски способи на работа.

„ Целта на нашата политика е да предизвикваме културата на ползотворни нововъведения във всички учебни заведения. Най-мащабната иновация е учителят, който се пробва да работи по разнообразни, новаторски способи, които предизвикат интереса на учениците. Но доста нововъведения са свързани с нови технологии, с нови способи на организация на работа, даже с смяна на разположението на детайлите в класната стая в случай че щете. Най-голямото ни предизвикателство е да мотивираме интереса на децата за учене в региона на математиката и естествените науки “, призна Красимир Вълчев.

Просветният министър посочи, че наблюденията демонстрират, че стенд лабораториите са един доста ефикасен метод това да се случи. Там, където има построени такива, сигурно се покачва ползата на учениците към проучване на естествени науки. Тези науки и математиката са значими поради груповия ни интерес да имаме повече деца в такива профили, в гимназиалното обучение и в техническото професионално обучение, най-много в инженерно-техническите посоки в системата на висшето обучение.

„ Най-притеснителен е предстоящият дефицит на инженери в разнообразни браншове. Необходими са ни повече IT експерти, повече лекари. Това се опитваме да създадем. Това, което ще създадем с плана „ Образование на бъдещето “ и което ще създадем за разширение на цифровите умения и образованието посредством осведомителни технологии… С преструктурирането на приема също се опитваме да насочим повече възпитаници и да бъдат одобрени повече паралелки в профилите „ Математика “, „ Природни науки “, в професионалните гимназии за механически специалности “, посочи Красимир Вълчев.

При визитата си в СУ „ Георги Измирлиев ” в Горна Оряховица той прегледа съвременни лаборатории и разяснява и казуса с отпадането на деца от учебно заведение.

„ Целта на механизма не е единствено само и единствено да запише децата. Той има за цел да ги включи дейно в просветителната система, да обезпечи ежедневната им посещаемост, защото резултатите идват с струпване на часове педагогическа работа с тези деца. Затова са нужни доста повече ограничения и най-много ефикасна работа в самите учебни заведения. В това число и спомагателни часове за превъзмогване на просветителните компликации. Ние финансираме такива часове.Необходимо е ангажиране по линия на целодневната организация, действия по ползи, нужна е и работа с родителите. В огромна степен работата по механизма към този момент е фокусирана върху ежедневната посещаемост. Механизмът сподели, че когато институциите работят дружно, има резултат “, счита министър Вълчев.

Той съобщи, че предизвикването остава, защото децата от проблематични групи са увеличаващ се дял.

„ Факт е, че имаме учебни заведения с положителни резултати, само че и такива, които не поставят задоволителни старания. Формулата е с всички принадлежности, които имаме, да ги накараме наложително да се включат в просветителната система. Особено когато липсва отношение на родители към образованието. В такива случаи отговорността на страната би трябвало да бъде доста по-голяма “, безапелационен е Красимир Вълчев.

Министър Вълчев приказва и за нарастването на учителските заплати и информациите, че, въпреки и единици, има просветителни институции, в които учителите не са го получили. По думите му средствата са обезпечени посредством разходните стандарти.

„ Но защото учебните заведения не се финансират по брой личен състав, би трябвало с получените средства да обезпечат нарастването. Всъщност това е било и всички предишни години с нарастване. Опитът ни демонстрира, че под 0,5% от просветителните институции имат проблем с нарастването. Подобни случаи са изключение и те са по-скоро не в дребните учебни заведения, а в такива, в които броят на децата и учениците е намалял, само че не е намалял броят на личния състав. Правим инспекция във всяко учебно заведение. В някои случаи това е въпрос на планове на всяко едно учебно заведение. Директорът не би трябвало първо да отделя средства за всички други неща, които счита, че би трябвало да обезпечи, а с полученото нарастване да усили възнагражденията. Говорили сме с Общините по този начин да създадат формулите за систематизиране на средствата, които се вършат през февруари, че да обезпечат това нарастване. Ако няма на равнище община понижение на децата и учениците, то това може отчасти и с механизма на формулата. Може би след 15 март ще създадем разбор. Но отново споделям – сходни случаи са изключения, в общия случай средствата са задоволителни. Може би в част от учебните заведения нарастването ще се случи идващия месец “, посочи министър Вълчев.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР