Утвърждаването на месечната цена на природния газ, което принципно става

...
Утвърждаването на месечната цена на природния газ, което принципно става
Коментари Харесай

КЕВР забавя цената на газа за март

Утвърждаването на месечната цена на природния газ, което кардинално става на всяко първо число, за март ще се забави, излиза наяве от известие на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР). В петък регулаторът разгласи, че за 4 март е планувано откритото съвещание за разискване на отчет по отношение на импортираното при започване на февруари на цената с към 2 % по отношение на в този момент настоящата.

Досега регулаторът организираше откритото разискване дни преди края на месеца, предшестващ смяната на цената на газа, а на първо число държавният публичен снабдител внасяше поправено заявление, в което са отразени европейските борсови котировки за целия месец. В първичното искане са единствено калкулирани цените докъм десето число. Така на всяко първо число до момента – без значение дали се пада делник или празник, членовете на енергийния регулатор се събираха на закрито съвещание за финално разглеждане на плановете на " Булгаргаз ".

Според поръчката за март цената на синьото гориво за вътрешния пазар би трябвало да е 107.96 лева./МВтч (без цени за достъп, транспорт, данък и ДДС) при настояща стойност от 109.88 лева, а за април прогнозите бяха за 113.85 лева

След съветската експанзия в Украйна обаче цените на европейските газови тържища се покачиха фрапантно и в четвъртък да вземем за пример растежът надвиши 60 %. При това състояние, вместо понижение, по-скоро се обрисува повишаване, което би трябвало да бъде признато от новия състав на комисията, която преди две седмици се снабди с нов ръководител.

Преди това бе заменено и управлението на " Булгаргаз " и окончателното заявление за цената през март ще е първото, което то би трябвало да създаде и отбрани.

От КЕВР не показват за какво откритото разискване се прави дни след периода, в който би трябвало да има настояща цена. При това състояние не е ясно дали закритото ще е в същия ден.

Откакто цената на природния газ у нас се дефинира на месечна база след смяната през март 2020 година на контракта с " Газпром " единствено два пъти тя е била определяна със забавяне, само че повода не е била в КЕВР.

През септември 2020 година тогавашният енергиен министър Теменужка Петкова разпореди на метода, по който държавната компания " Булгаргаз " е образувала цената на природния газ. Доставчикът отдръпна настояването си за увеличение на цената на газа от 1 септември с 20.3%., само че въпреки всичко то се случи 11 дни по-късно. Създадоха се обаче проблеми с фактурирането на доставките към бизнеса, газоразпределителните и топлофикационните сдружения

Вторият път бе тъкмо преди постоянните парламентарни избори при започване на април 2021 година, когато Петкова декларирано повишаване на газа с 13 на 100. Две седмици след изборите страната към този момент даде " зелена светлина " на " Булгаргаз " да изиска от енергийния регулатор по-високата цена на природния газ за април.

Предстои да се види дали на 1 март " Булгаргаз " ще внесе поправено заявление или то също ще бъде забавено, в което има аргумент, защото би станало безпредметно разискване на 4 март на прогноза, която няма да е настояща.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР