Утвърдените учебни програми по история за X клас няма да

...
Утвърдените учебни програми по история за X клас няма да
Коментари Харесай

Министър Вълчев: Няма да отменяме програмата по история за X клас

Утвърдените образователни стратегии по история за X клас няма да бъдат анулирани. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев при визитата си в Габрово, съобщи " Фокус ".

По думите му сходна крачка би означавала при започване на образователната 2019-2020 година да няма учебници по предмета. „ Няма да рискуваме. Програмата е уравновесена. Съдържа обстоятелства, а не оценки. Това потвърдиха авторитетни представители на научната общественост. Никой в Министерството на образованието и науката не е политизирал програмата и приканвам политическите партии също да не го вършат “, уточни министърът. Той акцентира, че изведените нови понятия съществуват и сега в учебниците, а рецензията е по-скоро към изчезнало наличие. Според него една образователна стратегия не може да се включи всичко. Тя единствено рамкира, а в учебниците се включва доста повече наличие.

„ Периодът сред 1944 година и 1989 година е разграничителна линия в обществото, като в това време за него се учи релативно малко от учениците. Твърденията, че учениците няма да учат фашизъм, не е истина. Понятието е заложено в програмата за IX клас дружно с други като болшевизъм и националсоциализъм. Какво е идеологизацията на образованието може да се види в залите на Националния музей на образованието, който пази забележителна информация за комунистическия интервал “, сподели министърът. " Програмата по история за X клас е оповестена преди повече от година и половина, като през това време се организираха голям брой разисквания. В рамките на месец тя беше на уеб страницата на министерството за публичното разискване, като последното разискване включваше и представители на академичната общественост. Разликите сред разискваното с академичната общественост и това, което в последна сметка беше одобрено, са минимални “, изясни Красимир Вълчев. В X клас учениците ще учат предмета „ История и цивилизация “ с хорариум 126 часа или по 3,5 часа седмично. Предвижда се с изключение на теоретичните часове да имат извършения, проучвания, разбори и даже визити на музеи. „ Балансът в проучването ще бъде открит при написването на учебниците и най-много в преподаването. Вярвам, че учителите по история ще намерят верния метод да показват образователната стратегия и този интервал, който провокира полемики “, добави министърът.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР