Утвърдени са нови правила за изкупуване на частни гори от

...
Утвърдени са нови правила за изкупуване на частни гори от
Коментари Харесай

Нови правила за изкупуване на частни гори от държавните горски предприятия

Утвърдени са нови правила за изкупуване на частни гори от държавните горски предприятия . Това става със заповед на министъра на земеделието, в сходство с член 163 от Закона за горите, оповестиха от аграрното министерство.

Изкупуването се осъществя от държавните горски предприятия, с което се прави увеличение и комасиране на горските територии и се основават условия за по-ефективното им ръководство , запазване и поддържане на положително здравословно положение и жизнеспособност, каквато е главната цел на лесовъдството.

Средствата за закупуването и съпътстващите го разноски се обезпечават от целевия фонд „ Инвестиции в горите “, който акумулира доходи от активността на предприятията .

С измененията се уголемява обсегът на допустимост на парцелите , предлагани за изкупуване, като към този момент са възможни освен парцели на физически лица, само че и на общини и юридически лица. Отпада кампанийният банкет на заявки от притежателите, като процедурата за банкет ще е отворена целогодишно, а избраните от държавните предприятия комисии ще преглеждат постъпилите заявки на всеки три месеца.

Отменено е класирането на декларираните парцели по заложени критерии, като с преимущество са парцели, граничещи с горски територии – държавна благосъстоятелност, със защитни и специфични функционалности, според Закона за горите, и парцели на физически лица.

За парцелите, благосъстоятелност на общини, преимущество при изкупуването се дава на тези, в които доминират насаждения с характерности на „ гора във фаза на напреднала възраст “ . Целта е страната да стопанисва и опазва на старите гори, в които не е реализирана стопанска активност през последните десетилетия, следвайки Европейската тактика за горите до 2030 г .

С промените отпада условието при подаване на документите притежателят самичък да показва цена за закупуване на парцела. Стойността се дефинира въз основата на оценка, направена от дееспособен самостоятелен оценител , а разноските за осъществяването на оценката са за сметка на купувача – съответното държавно дружество.

Продължава да е в действие правилото, че се изкупуват единствено цели парцели и не могат да са предмет на договорка техни идеални или действителни елементи. Съгласно новите правила, притежателите следва в 14-дневен период да потвърдят документално това в качеството си на заинтригувана страна за гарантиране на техния интерес.

С оглед отбрана и на държавния интерес и понижаване на злоупотребите е въведено изискване, че държавните предприятия няма да закупуват парцели , притежателите, на които са създали отвод през предходните 12 месеца за покупко-продажби по покупко-продажба на декларираните от тях парцели на държавните предприятия, на избраната с оценката цена.

Новите правила дават опция управителните препоръки на съответните държавни предприятия да оферират на министъра на земеделието промени на одобрените им годишни финансови проекти за увеличение на средствата за закупуване на горски територии .

До момента сполучливо са осъществени четири такива целеви акции – през 2016, 2020, 2021 и 2022 година, като процедурите от последната акция през миналата година се завършват по остарелия нормативен ред.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР