Утрешният ден ще бъде Ден на национален траур за жертвите,

...
Утрешният ден ще бъде Ден на национален траур за жертвите,
Коментари Харесай

ДЕН НА НАЦИОНАЛЕН ТРАУР: Утре почитаме паметта на загиналите в наводненията


Утрешният ден ще бъде Ден на народен печал за жертвите, починали при наводненията в община Царево на 5 септември 2023 година, реши кабинетът. В бедствието изгубиха живота си двама мъже и две дами. Преди началото на държавното съвещание министър председателят и министрите уважиха тяхната памет с едноминутно безмълвие.

Два дни след потопа животът в засегнатите селища последователно се възвръща. „ Сега е време да се опитаме в дълбочина да проучваме какви са аргументите за това, което се случи. И да създадем по този начин, че да сме по-добре готови, когато идващия път имаме такова естествено злополучие “, съобщи министър председателят акад. Николай Денков преди съвещанието на Министерския съвет през днешния ден.

В Деня на народен печал с негова заповед ще бъде образувана краткотрайна междуведомствена експертна комисия, която ще извърши инспекция на положението на инфраструктурата и на аргументите за бедственото състояние по Южното Черноморие. Неин ръководител ще бъде заместник-министърът на околната среда и водите Петър Димитров, ще се включат представители от министерствата на околната среда и водите, на районното развиване и благоустройството, на земеделието и храните, Агенция „ Пътна инфраструктура “, Дирекция за народен строителен надзор, както и от регионалната администрация на област Бургас и от общинските администрации на засегнатите общини. При нужда ръководителят на комисията ще може да притегля за присъединяване в нейната работа и представители от други институции и организации.

В тридневен период от издаването на заповедта съответните министри, ръководителите на ведомствата, регионалният шеф на област Бургас и кметовете на засегнатите общини би трябвало да уведомят министър-председателя и ръководителя на комисията за своите представители в комисията. В тридневен период от приключването на този период ще се организира нейното първо съвещание.

В 14-дневен период от първото съвещание комисията би трябвало да показа отчет с констатации и оферти за коригиращи дейности, в това число изменение на нормативната уредба, в случай че е належащо.

Контролът по осъществяването на заповедта ще се реализира персонално от министър-председателя.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР