Утре започват коледните пости, които продължават 40 дни. Полезно ли

...
Утре започват коледните пости, които продължават 40 дни. Полезно ли
Коментари Харесай

Доказано! Постите са полезни и здравословни!

Утре стартират коледните пости, които не престават 40 дни. Полезно ли е за организма ни да " вгетарианства " толкоз време? Отговор на този въпрос дава интернационален екип от откриватели, водени от молекулярния биолог Хуан Карлос Исписуа Белмонте от Института за биологични проучвания Солка в Калифорния. Любопитните данни са оповестени в научното списание Cell.

Оказва се, че нискокалоричната диета в действителност има позитивен резултат върху организма на клетъчно равнище.

Както нормално, откривателите осъществили опита си не с хора, а с плъхове. Те подбрали две идентични групи от по 28 гризачи и ги сложили на разнообразни диети. В същото време за девет месеца храната на първата група била понижена с 30%, до момента в който втората група закусвала, обядвала и вечеряла, както преди. В началото на опита пробните животни били на 18 месеца. Според учените, спрямо човешката възраст това подхожда на 50–70 години.

След това, в хода на опита, учените анализирали общо към 170 хиляди разнообразни кафези, които взели от разнообразни тъкани на плъховете – черния дроб, костите и даже мозъка.

Резултатите били недвусмислени: 57% от възрастовите промени, показали се при плъховете с естествена диета, не били открити при гладувалите плъхове. Техните кафези останали по-млади във връзка с възпаления, имунитет и метаболизъм на мазнините. В резултат на това за първи път в историята е потвърдено, че гладуването в действителност забавя стареенето.

Освен това, по време на опита, специалистите разкрили протеин, обвързван с гладуването и повлияващ позитивно на интензивността на 23 разнообразни вида кафези. Може би в бъдеще с помощта на това изобретение ще се появи ново лекарство, което забавя стареенето. Така всеки, който желае да удължи живота си, ще може да го направи и без пост. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР