Утре започва най-странното и противоречиво Световно първенство по футбол в

...
Утре започва най-странното и противоречиво Световно първенство по футбол в
Коментари Харесай

Започва най-противоречивото в историята Световно по футбол

Утре стартира най-странното и спорно Световно състезание по футбол в историята. То е първото в доста връзки. Първото зимно, първото в Близкия изток (поради това е зимно), първото, поради което сезонът в клубния футбол бе спрян съвсем на средата, първото, на което няма да се продава алкохол на стадионите, а страната, в която се организира, не разрешава и други неща…

Именно последният факт продължава да разпалва пристрастености освен във футболните среди. Казват, че футболът сплотява (клише е, само че това е друга тема), сбъдва фантазии и печели от ден на ден почитатели, територии, отстранява културни и обществени бариери, само че с семейството на Катар се случва тъкмо противоположното.

Много се изговори за потъпкването на човешките права в емирството, за стотиците, може би хиляди умряли по обектите за Мондиала, за нищожното възнаграждение на тези служащи, за правата на дамите и хората с друга полова ориентация…

Ще успее ли футболът да измие всичко това? Ще съумее ли да блесне още веднъж и да остави диалога за горните проблеми на назад във времето? Мнозина ни убеждават, че това ще се случи, само че допустимо ли е въобще до слагаме проблема по този метод, да отделяме едното от другото? Или едното през другото?

За да се случи Световното в Катар бяха направени доста взаимни отстъпки с прекрояване на календара и затваряне на очите за изказванията за корупционни схеми в гонитбата за семейството.

Бяхме привикнали клубните шампионати и шампионати да завършват през април-май, всички да си вземем глътка въздух и от средата на юни за към 40 дни да се вълнуваме с най-голямата фиеста, която спортът може да обезпечи. Сега футболистите отидоха на лагери на националните си тимове непосредствено от клубовете, в които непосредствено ще се върнат и след края на Мондиала. Има доста контузени, които ще липсват, въпреки и за последното в никакъв случай да няма гаранции. Случва се и през пролетта, по този начин дадена звезда остава отвън шампионата.

По-важното е, че катарският конгрес трансформира една цяла просвета. Знаехме си - на всеки четири години през лятото съобразяваме лятната отпуска със Световното, купуваме си нов тв приемник, социализираме се повече в гледането на мачове, разясняваме доста повече с футбола в офиса, квартала и обществените мрежи…

Лято, футбол, бира, гледане на мачове на открито или на гости… Всичко това върви в пакет. А в този момент? Ако би трябвало да сме обективни, зимното Световно тъкмо в този миг си има и преимущества. За към месец ще се поразсеем от войната, инфлацията, сметките, несигурността, депресиращо дребния ден…

Но неудобствата остават, не можеше ли всичко просто да се избегне и семейството да е в страна, която може да организира шампионата през лятото и по естествен метод? Сигурно, само че като се замисли човек от кое място са паричните потоци в най-комерсиалните спортове в последните години, елементарно ще си отговори.

От ОАЕ, Катар, Саудитска Арабия, също и от Америка, само че в по-малка степен. Близкият изток стартира да си купува цели тимове (ПСЖ, “Манчестър Сити ”, “Нюкасъл ”), шампионати, финали, борби за трофеи, първенства… Не единствено във футбола, а също в бокса, моторните спортове, голфа… Ще пристигна ред и на тениса.

Така че, свиквайте, несметните арабски пари занапред ще трансформират спортната просвета. А кучетата ще си лаят.

Колкото до моралните проблеми, имало ги е и в предишното, само че става по този начин, че бързо забравяме. Нима в Бразилия да няма корупция и проблем с човешките права, белким и там да не се строяха към този момент ненужни игрища с кървави пари?

Ами Русия - още в годините, в които страната се приготвяше да посрещне футболния свят някои предупреждаваха, че Владимир Путин просто желае да замаже очи и да се покаже с съвършена организация, а това в изискванията на тирания не се реализира мъчно?

Ами доказаните информации, че даже Германия си е купила Мондиала през 2006 година с пари под масата? Ами компромисите с Южна Африка?

Нищо ново, историята се повтаря непрекъснато, единствено дето моралните, всемирен граници се изтикват от ден на ден и повече.

Две случки направиха усещане в навечерието на Световното и като че ли хвърлиха светлина върху това, което съставлява футболът през днешния ден.

Първо, някогашният президент на ФИФА Сеп Блатер съобщи, че даването на финалите на Катар е било неточност, защото страната била прекомерно дребна за мащабите на футбола и събитието. Сега му е елементарно да го каже, откакто към този момент от дълго време не заема постове, няма да заема в бъдеще, на всичко от горната страна бе оневинен по обвинявания за корупция и спор на ползи в родината си Швейцария.

Неговият правоприемник Джани Инфантино пристигна с гръмки обещания да измие срама от свадите по върховете на ФИФА, само че демонстрира, че с нищо не е по-различен, в противен случай. Той упорства Световните шампионати да се организират на всеки две години, да има от ден на ден и повече шампионати, а на жребия при започване на годината прогласи, че шампионатът в Катар ще е най-хубавият в историята. Така че - още един път, да привикваме, колосалните промени, на които ставаме свидатели няма по какъв начин да не обиден и футбола (спорта).

Второто събитие бе изявлението на Кристиано Роналдо пред английския всемирски публицист Пиърс Морган. Ще кажете - няма общо със Световното, само че в действителност има. Португалецът е една от най-големите звезди на футбола, голмайстор №1 в историята, обичан или ненавиждан, следван е от стотици милиони, може би ще играе в последния си Мондиал.

В изявление, което най-вероятно е планувано и добре пресметнато, с цел да провокира “уволнението ” му в “Манчестър Юнайтед ” още през зимата, Роналдо съобразено с задачите си стреля по шефовете и треньорите на клуба, косвено по множеството свои съотборници, че и по бивши…

Каза, че щатските притежатели на “Юнайтед ”, изиграл голяма роля за това, което е като състезател, гледали на клуба единствено от маркетингова позиция, не им пукало, той в никакъв случай не се е срещал с тях. Че има основение в думите на Кристиано за някои неща е ясно, проличава по положението на “червените дяволи ”. За егото му, за непрекъснатото повторение на “аз, аз, мен ” - не е в този момент моментът.

Само за маркетинг не трябваше да приказва - още по-миналото лято стана пределно ясно, че този трансфер бе изработен на първо място с тази цел и то най-вероятно от семейство Глейзър и наместниците му на “Олд Трафорд ”. Маркетинг бе и самото изявление на звездата.

Сега световната фигура Кристиано Роналдо притегли още по-голямо внимание върху себе си, налице е още по-голяма конспирация към неговото и на Португалия показване по катарските терени.

Футболът води неравна борба с маркетинга, само че това е ситуацията. Разбира се, че те не всеки път си пречат, действително към този момент не могат един без различен за положително или неприятно.

И все пак - ще гледаме. Ще гледаме Роналдо, ще гледаме и Меси - сигурно за последно на Мондиал, ще гледаме " сантименталната " Бразилия, променената Германия, гордата Франция, симпатичната Хърватия, тръгващата постоянно с огромни очаквания и непрекъснато проваляща се Англия, модерната Испания, звездната Белгия…

Защото е футбол. И тъй като е Световно, макар всичките му несъгласия, които не ни дават мира. А уроците е по-вероятно да останат ненаучени.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР