Утре в Павел баня ще се проведе фестивал на трабанта.

...
Утре в Павел баня ще се проведе фестивал на трабанта.
Коментари Харесай

Трабантът - отново на мода в Павел баня

Утре в Павел баня ще се организира фестивал на трабанта. Собственици и почитатели ще отбележат 60 години от производството на първата кола от тази марка. 4-ма мъже от Варна ще потеглят към Централна България със своите усъвършенствани колекционерски возила.

Павел Баня

Утре десетки трабанти ще запърпорят към Павел баня, където ще отпразнуват 60-ят рожден ден на марката. Първият автомобил от нея е създаден на 7 ноември 1957 година. На феста се събират притежатели на паметния автомобил от цялата страна. Ангел Пеев от Варна е един от тях. Неговият трабант, изрисуван със подиуми от анимационния филм “Ледена ера ” е един от атрактивните участници в шоуто.
Ангел Пеев, ръководител на народен клуб “Трабант ”: Преди 9 години го върших за абитуриентската на сина си. Реставрирах го. Съответно художник го нарисува. Озвучен е с музика. С неони.
Сред другите забавните коли са няколко трабанта с удължени купета, които са превърнати от притежателите им в лимузини. Организаторите на събитието са подготвили много изненади за публиката.
Ангел Пеев, ръководител на народен клуб “Трабант ”: Ще имаме и полицейски автомобил автентичен с бурканите в това число с униформата на Германска демократична република ще бъде много атрактивен. Това е полицейски автомобил, който 70-те – 80-те години в Германия е бил дежурната кола нали полицейската.
За фестивала от Варна потегля и Кольо Тончев, който има 3 трабанта, само че ще се показа с този, който е неговата горделивост - първият модел, импортиран в България преди 54 години.
Кольо Тончев, член на народен клуб “Трабант ”: Този Трабант е от 1963 година. В България има 5 или 6 регистрирани такива автомобила. Моделът е 600. Номерът му и той е 0600.
Към Павел баня потегля и Жълтата подводница, благосъстоятелност на Веселин Павлов. Името си колата получава, когато в един дъждовен ден е залята с вода и тиня от минаващите около нея ТИР-ове. В това време притежателят й слушал песента на Бийтъс “Жълтата подводница ”. По-късно Веселин Павлов се разделя с обичания си автомобил, само че ориста решила друго.
Веселин Павлов, член на народен клуб “Трабант ”: Реших да го продам автомобила, защото просто не го използвах. А 20 години по-късно го открих инцидентно в уебсайт за коли 2-ра приложимост, закупих го още веднъж и го реставрирах близо 3 години.
Обожаван от притежателите си и недолюбван от еколозите, трабантът е сериозен замърсител на околната среда. Този модел Т11 обаче е с катализатор, което понижава отделянето на нездравословни газове. Производството на картоненения автомобил е спряно през 1991 година. Днес може да се купи единствено 2-ра приложимост. Цените стартират от 400 лева за коли в неприятно положение и могат да стигнат до 8-10 хиляди за поддържани модели.
Ангел Пеев, ръководител на народен клуб “Трабант ”: Каква е оптималната скорост, която може да развие трабантът? Трабантът е разграфен до 120 километра. Нормалата му скорост е сред 90 и 100 километра. По надолнището умерено може да развие 120.
Малко хора са имали опция да пътгуват с такава скорост в толкоз нежна структура.
Ангел Пеев, ръководител на народен клуб “Трабант ”: Усещането е страстта, вибрацията, която се получава. То самият тон, самият двутактов мотор е необикновен. Двутактовият е като мотор, само че де факто си е с таванче. Трабанче с таванче.
Чували сме безчет смешки за симпатичното возило. Като тази, в която се споделя за 4-ма души, които носели на ръце един трабант. Попитали ги – за какво го носите, а не го карате. А те отвърнали – ами тъй като бързаме.
 Легендарният трабант навърши 60 години Легендарният трабант навърши 60 години
На 60 години става един от знаците на живота от тази страна на желязната завеса - прословутият източногермански автомобил Трабант. Мечта на мнозина...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР