Утре, след цели 4 години чакане, Tesla ще обяви началото

...
Утре, след цели 4 години чакане, Tesla ще обяви началото
Коментари Харесай

Cybertruck се превърна в производствен кошмар за Tesla – ето защо

Утре, след цели 4 години очакване, Tesla ще разгласи началото на доставките на своите електрически пикапи Cybertruck. Очевидно е, че даже до края на идната година те няма да бъдат в действителност всеобщи и за това има най-малко няколко аргументи: панелите на каросерията от неръждаема стомана, батериите „ 4680 “ и новата 800-волтова електрическа архитектура.

Както изясняват специалистите, интервюирани от Bloomberg, Tesla е снабдила електрическия пикап Cybertruck с характерности, от които целевата публика обичайно не се интересува. Ъгловати форми на каросерията, принуждаващи да се жертват практичността и видимостта, в комбиниране с сложни за обработка панели от неръждаема стомана и извънредно високи динамични благоприятни условия за пикап – това не са свойствата, които евентуалните купувачи са привикнали да ценят в колите от тази категория.

Всъщност Мъск се е увлякъл прекалено много от концепцията да направи пикап, който не наподобява на останалите и това съществено забави навлизането на Cybertruck на пазара, а може и да забави темповете на разширение на производството му. Някои от характерностите на Tesla Cybertruck са със съмнителна стойност, защото са осъществени като половинчати ограничения.

На първо място, съществуването на бронирани прозорци не можеше да бъде целесъобразно още при представянето на Cybertruck през ноември 2019 година, защото те се счупиха в първия първообраз при удар с железна топка. Второ, външните панели от неръждаема стомана на страничните порти, макар че неотдавна демонстрираха относителна резистентност на стрели от лък и патрони от автомат Thompson, не трансформират пикапа в брониран автомобил. Обявената преди време дарба на Tesla Cybertruck да „ плува във вода “ също ще би трябвало да бъде изпитана на процедура.

Припомняме, че на неотдавнашната тримесечна отчетна конференция Илън Мъск призна, че първоначално заводът на Tesla в Тексас ще може да създава не повече от 125 000 електрически пикапа Cybertruck годишно, а този размер ще бъде подсилен едвам през 2025 година, и то единствено в случай че събитията са удобни.

Във вътрешен бюлетин ръководителят на компанията показва нуждата от поддържане на възможни отклонения на геометричните размери на частите на Cybertruck в стотни от милиметъра. В същото време панелите на каросерията от неръждаема стомана са сложни за обработка и на изложбените мостри на пикапа на всички места се следиха неравномерни фуги сред тях, които ще би трябвало да бъдат отстранени при определяне на серийно произвеждане

Използването на акумулатори, основани на акумулаторни кафези „ 4680 “, които бяха въведени през 2020 година също съставляват известна опасност за мащабирането на производството на Cybertruck, защото те се употребяват и в производството на Model 3 и Model Y.

Tesla резервира прекосяването към 800V бордова архитектура за по-големите си модели, макар че камионите Semi към момента не са минали към нея и се създават в Невада в дребни партиди за определени клиенти. Служители на Tesla към този момент са споделяли, че мащабът на измененията, произлизащи от прекосяването към 800V, е прекомерно огромен, с цел да се приложи за дребни индустриални транспортни средства.

Утре ще би трябвало да разберем доколко Tesla ще успее да задържи цената на дребно на пикапите Cybertruck в рационални граници, тъй като всички гореспоменати компликации неизбежно усилват разноските на компанията и себестойността на всеки създаден автомобил. Ограничената индустриална серия през първите две години на пазара ще забави възвръщаемостта на вложенията, а за крайните купувачи тя е съпроводена и с високи цени на дребно, тъй като дефицитът неизбежно поражда спекулации.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР