Утре се очаква на Министерски съвет да се обяви мястото,

...
Утре се очаква на Министерски съвет да се обяви мястото,
Коментари Харесай

Аркади Шарков: За бъдещата детска болница трябва да се мисли с хоризонт 30-40 години напред

Утре се чака на Министерски съвет да се разгласи мястото, което е решено да бъде за детска болница, да стане известна местоположението и по-късно да се разисква каква да бъде тя и с какъв потенциал. Това съобщи пред bTV здравният икономист Аркади Шарков, консултант на министъра на опазването на здравето. По думите му мястото е основно, местоположението е определена и на следващия ден министърът ще я показа пред Министерски съвет. Според Аркади Шарков това е една добра локация, в задоволително отзивчива част от града, която разполага и с задоволително огромни зелени площи за децата.

Съветникът на здравния министър акцентира, че благодарение на СБАЛДБ „ Проф. Иван Митев “ се приготвя разбор и се разискват доста въпроси, свързани с кадровата обезпеченост и действието на бъдещата болница.

„ Трябва да се намерения и за дълготрайния небосвод, в който ще се развива това лечебно заведение, като се вземат поради най-малко 30 – 40 години напред, тъй като тази болница ще бъде за българските деца, които ще се раждат освен през актуалната и идната година, а години напред “, безапелационен бе Аркади Шарков.

Той добави, че е извършена среща с неправителствени организации, които от години се борят да съществува такова лечебно заведение. На нея са разисквани редица благоприятни условия, а техни представители ще бъдат включени и в работните трупи, които ще разискват и тематиката за експертите, както и всички въпроси, свързани с активността на болничното заведение.

Съветникът на здравния министър засегна и тематиката за неналичието на медикаментите и цените им.

„ Факт е, че липсват животоподдържащи и животоспасяващи медикаменти. В тази връзка здравното министерство разисква опцията да върне остарялата формула на системата СЕСПА, която през март тази година е била заменена заради неуредици в методологията. След тази промяна медикаментите се оказват доста по-малко от тези, които са предпазени от реекспорт. При остарялата формула е имало 300 медикаменти, които са били възпрепятствани от реекспортиране на открито, все още това са 64 лекарствени продукта “, акцентира той.

Става въпрос за законен реекспорт, посочи Аркади Шарков. По думите му описът се опреснява ежеседмично, тъй че българските жители и публичният интерес да бъдат предпазени.

Смяната на управлението на лекарствения регулатор е в пълномощията на министъра, проф. Гетов е огромен експерт, вероятно е имало проблеми в връзката – по този начин съветникът на здравния министър разяснява промяната на управлението на НСЦРЛП.

„ Няма заплаха тази промяна да повлияе на лекарствоснабдяването, тази система е извънредно добре смазана, това е един работещ развой. Не може да се отрази промяната на високото равнище на междинния ешелон, който работи по календар за това медикаментите да навлизат на българския пазар “, безапелационен бе той.

„ Процесът със скока на цените на медикаментите и ценообразуването може да бъде изсветлен и точно това е, което вършат министърът и министерството “, акцентира той.

Аркади Шарков напомни, че медикаментите са най-регулираната стока в България.

„ Лекарствата по каса имат референтни цени, съпоставени с 10 страни в Европейски Съюз, у нас не може да бъдат по-високи от най-ниската цена, същото се отнася и за цените на медикаментите с рецепта. Единствените, при които може да има покачване, са цените на медикаментите без рецепта. Там нарастването е приблизително сред 20% и 30% “, разясни той.

Връщайки се към тематиката за опцията на министерство да се намеси в процеса на ценообразуване, Шарков сподели:

„ Има доста наредби, които засягат механизмите на ценообразуване, те могат да се пипат от министерството ида се трансформират, само че има и механизми, които са залегнали и в закон и са взаимосвързани с наредбата, затова не могат да се пипат. Така че няма благоприятни условия министерството да отреагира по този проблем, само че при едно постоянно държавно управление този развой може да се контролира, тъй че както да има медикаменти на българския пазар, по този начин и те да бъдат на едни рационални цени “.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР