Утре се навършва една година от един от най-жестоките пътни

...
Утре се навършва една година от един от най-жестоките пътни
Коментари Харесай

Година след трагедията с автобуса на АМ Струма –  ужасът за оцелелите още е жив

Утре се навършва една година от един от най-жестоките пътни произшествия, избран от проверяващите като непозната по своя мащаб покруса. През нощта на 23 ноември предходната година рейс с туристи от Северна Македония, които се връщат от екскурзия в Истанбул, катастрофира на автомагистрала " Струма ". При случая починаха 46 души.

Ебиб е от шестимата оживели от злополуката. Пътувал е с жена си и 16-годишния им наследник Елмедин. Губи и двамата.

" Автобусът беше в пушек, сътрудника пред мен счупи прозореца, той скочи и аз по него скочих. Когато скочих, поех си въздух, издишах и се обърнах към рейса ", спомня си той пред Българска национална телевизия.

Близките на Ебиб научили по телефона за нещастието. До последно таели дребна вяра.

" Ние се молихме да има наши избавени ", споделя племенникът на Ебиб Омер Паязидовски.

В пламъците губи живота си и водачът Любчо, седмица преди синът му да навърши пълноправие. Бащата тръгнал, с цел да замести болен сътрудник.

" През цялото време се чувахме и когато се връщаше веднъж-два пъти се чухме. На някаква бензиностанция се обади и сподели " Всичко е ок, прибирам се, в България съм ". По някое време по-късно е станала злополуката ", споделя синът му.

" Той от малко дете е споделил " Аз един ден ще имам рейс, ще карам рейс ". Автобусът му беше целият живот и в него приключи. Много трагично, само че е реалност. Завърши в своята обсесия - рейса ", описа Лидия - близка на фамилията на Любчо.

Сред водещите версии за злополуката е човешка неточност.

" Във всичко, което правеше беше деликатен. Не имам вяра, че той е отговорен за злополуката. Искам да се разбере какво се е случило тъкмо и се надявам баща ми да не бъде запомнен като някой, който е лишил над 40 други живота с изключение на неговия ", сподели синът на водачът на рейса.

Адвокатите на околните настояват, че има неизправности на пътя, които също са изиграли роля за нещастието. Позовават се на отчети и експертизи.

" Липсват по този начин наречената надлъжна шумна пътна маркировка, липсват по този начин наречените кабъри. Тази маркировка в своята осветителна характерност е с 5 - 6 пъти по-ниска от допустимата по стандарт ", сподели юристът Георги Радков.

" Не са отстранени тези неизрядности и това е действително една права палач. Това, че мантинелата не е отговаряла на съответните условия на европейското законодателство, е спомогнало да се затвори тази врата и хората да не могат да излязат ", твърди юристът Николай Димитров.

Според бранителите към момента няма протокол със лист на умрелите, което затруднява изплащането на компенсациите. От прокуратурата в Скопие обясниха, че спомагат на българските си сътрудници за улеснение на следствието. А околните се надяват на правдивост.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР