Утре пратеници на Регионалното управление на образованието в Пловдив ще

...
Утре пратеници на Регионалното управление на образованието в Пловдив ще
Коментари Харесай

COVID тестовете за учениците от Пловдивско пристигат утре

Утре пратеници на Регионалното ръководство на образованието в Пловдив ще получат тестванията, с които от 10 ноември би трябвало да стартира проучването на учениците от начален стадий, с цел да се върнат присъствено в клас.

Условието процесът да започва отсряда бе тестванията да са по учебните заведения до понеделник, които ще бъде изпълнено – всички области ще си получат количествата в събота и неделя от база на БЧК край София. Остава да е налице и второто условие – единодушие на 50% от родителите във всяка паралелка.

Все още не е изрично ясно кой от двата типа проби е предназначен за учениците от Пловдивска област, сподели началникът на РУО Антоанета Кръстанова. Количеството от 2000 кутии, всяка с по 20 теста, ще стигне за седмица, в случай че се изследват всички деца в региона от 1. до 4. клас.

В момента шефовете вършат допитване до фамилиите, евентуално в понеделник ще има по-ясна картина какви са настройките, какъв брой паралелки ще се върнат присъствено и дали ще има учебни заведения, които ще останат напълно онлайн.

До края на деня в РУО чакат от МОН и общоприета бланка за декларацията, която ще би трябвало да попълнят родителите, с цел да заявят волята си по отношение на тестването на децата. Заедно с формуляра се чакат още инструкции за организацията, както и квалифицираните от 4 малките екрани разяснителни видеа по какъв начин става тестването малко по малко.

Както „ Марица “ писа, утвърдените проби са 2, само че от един и същи вид. Ползва се слюнка, която обаче се взима в друг съд, има разлики и при третирането по-късно.

Вече е направена организация по какъв метод тестванията за региона ще стигнат до всяко учебно заведение в Пловдивско. Количествата по общини и региони ще бъдат пратени до едно от образователните заведения там. От него ще си получат своите проби останалите образователни заведения от съответната община или регион на града. По този метод ще се избегне скупчване и очакване, сподели началникът на РУО Антоанета Кръстанова. До края на деня в понеделник тестванията би трябвало да са налични във всяко школо в региона, което да направи организация по кое време и по какъв начин да започва използването им.

От понеделник по силата на новата заповед на здравния министър в ротация ще са общините Лъки, Брезово и Първомай – там заболеваемостта е над 250 на 100 000. Припомняме, че преди новите ограничения към въртене се преминаваше при заболеваемост сред 500 и 750 на 100 000, т.е. в този момент има изместване с една зона напред.

От предходните общини в региона, които бяха в ротация по старите правила, идната седмица ще продължи да редува паралелките в клас единствено Съединение.

Всички останали в Пловдивско са със заболеваемост над 500 на 100 000 и по последните разпореждания на министъра на опазването на здравето от другата седмица би трябвало да са напълно онлайн – до момента в който започва връщането присъствено по основания легламент за безвредна среда: двукратно тестване на децата с щадящи проби и допускане на учителите със зелен документ или също при два теста седмично.

Вълненията в учителската колегия по отношение на идното тестване не престават. В момента се организира онлайн народен съвет на КТ „ Подкрепа “ с присъединяване на министъра на образованието и науката проф. Николай Денков.

Какви са несъгласията на синдикалистите и ще има ли смяна в оповестените към този момент регламенти – очаквайте детайлности
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР