Утре пада дерогацията. Днес е последният ден, в който България

...
Утре пада дерогацията. Днес е последният ден, в който България
Коментари Харесай

Утре пада дерогацията. Ще скочат ли горивата?

Утре пада дерогацията. Днес е последният ден, в който България може да употребява съветски нефт за произвеждане на горива. От 1 март дерогацията дефинитивно пада. Според сектора обаче това няма да докара до скок в цените на бензиностанциите. Очакванията са те да се задържат към сегашните стойности.

Председателят на Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев съобщи пред NOVA, че не се чака внезапно покачване на цените на горивата след отпадането на дерогацията.

Той цитира данни, съгласно които има известно покачване през последните седмици в границите на 2% при бензина и 3% при дизела. Това съгласно него са естествени пазарни параметри, които се дължат напълно на цената на суровия нефт.

По думите му рафинерията на „ Лукойл ” у нас към този момент работи с неруски нефт.

Вратички “ в законопроекта за предварителното преустановяване на дерогацията за вноса на съветски недопечен нефт от 1 март 2024 година ще продължат да обезпечават облаги на „ Лукойл “ и след възбраната на вноса на сорта „ Уралс “. За това предизвести Центърът за проучване на демокрацията (ЦИД), напомня SafeNews.

Организацията предлага решение на казуса. Да се спре неотложно действието на изключението за България от петролното ембарго на Европейски Съюз. Или най-малко да се вкара ценовият таван от 60 $ за барел. Който в този момент не е длъжна да съблюдава поради дадената ѝ дерогация.

Депутатите одобриха и че 1 януари 2024 година се стопира износът на нефтопродукти от съветски нефт посредством квотните поръчки. А наличните количества такива артикули ще се инвентаризират от митниците. И ще може да се продават в страни отвън Европейски Съюз.

Но с решение на Министерския съвет. От 1 март 2023 година се стопира вносът на съветски нефт. Но съгласно неправителствената организация, на съветската компания „ Лукойл “, притежаваща бургаската рафинерия „ Нефтохим “, ѝ се дава опция да продължи да осъществя облаги. Веднъж от нефтопродуктите, посредством спомагателната им преправка. Втори път – като до влизането в действие на дерогацията продължи да внася съветски нефт на цени над тавана от 60 $ за барел.

От ЦИД напомнят разбора, че „ Лукойл “ е почнала да внася с 50 % повече съветски нефт. И то на цени от 85 $. Което е осигурило за Кремъл най-малко половин милиард $ спомагателни доходи. Само от износни мита и налози върху добития и продаден в България петрол.

„ Ако приемем, че „ Лукойл “ ще внесе към 3.5 милиона барела съветски петрол през първите два месеца на новата година, то компанията ще генерира спомагателни данъчни доходи за Кремъл от към 168 милиона $ единствено от експортни такси “, пресмятат от центъра.

 

Източник – NOVA

За още настоящи вести: Последвайте ни в Google News

Още вести четете в категория Бизнес

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР