Утре от 15.00 часа в Зала 1 на Областна администрация

...
Утре от 15.00 часа в Зала 1 на Областна администрация
Коментари Харесай

Обсъждат възможностите за ремонт на военни паметници в област Русе

Утре от 15.00 часа в Зала 1 на Областна администрация – Русе ще се организира съвещание на непрекъснато настояща междуведомствена регионална комисия по военни монументи.

Заседанието ще бъде водено от регионалния шеф Анатоли Станев, а на него ще участват представители на общините от района, както и Кристина Алексова, която е старши специалист в Министерството на защитата и активността ѝ е в този сектор. По време на срещата ще бъдат показани оферти за ремонт на монументи от региона, увековечаващи героизма на участниците в Балканските войни. С решение на Министерски съвет от 6-и октомври предходната година бе основан Национален предприемчив комитет за честването на 110 години от Балканските войни /1912-1913 г./ надлежно през 2022-а и 2023-а. Един от главните акценти при отбелязването на годишнината е подложен върху ремонта и възобновяване на военни монументи на починалите и участниците в Балканските войни. След като предложенията бъдат утвърдени от регионалната комисия, те ще бъдат изпратени в Министерството на защитата, като там ще се реши финално кои от тях да бъдат финансирани. Според регионалния шеф Анатоли Станев предприемането на дейности по ремонта и реставрацията на военните монументи в района е от основно значение за покачване на националното ни самочувствие и предпазване на заветите на предците ни. „ Освен за поддръжката на построените към този момент монументи, би трябвало да помислим и за опцията за основаването на нови такива “, разяснява още Станев. По време на утрешното съвещание ще бъде оказана и цялостна методическа помощ на общините при подготовката на нужните документи за кандидатстване за финансова поддръжка пред Министерството на защитата.

Припомняме, че посредством и на напъните на Станев преди няколко месеца от служебния кабинет бяха отпуснати близо 20 000 лв. за ремонт на седем военни паметника в пет общини от региона.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР