Утре, на 3 април, в Софийския университет Свети Климент Охридски“

...
Утре, на 3 април, в Софийския университет Свети Климент Охридски“
Коментари Харесай

Каракачанов: С помощта на Софийския университет група антибългарски учени искат да отрекат спасяването на българските евреи


„ Утре, на 3 април, в Софийския университет „ Свети Климент Охридски “ група „ учени “ провежда полемика на тематика „ Патологията на едно честване. Същата тази групичка ревизионисти е необятно известна на българската общност с неуморните си опити да основава различен прочит на българската история, с което на процедура жестоко се фалшифицира самата история на българския народ. В тази групичка участват лица, наричащи себе си учени, които настояват, че българският език произлиза от македонския и че популацията в Македония и Западните околности не е българско, тъй като още през XIX век то имало аморфно национално схващане и затова България няма никакви учредения през днешния ден да упорства за отбрана на човешките права на това население в днешна Република Северна Македония и Сърбия “, написа водачът на Вътрешна македонска революционна организация Красимир Каракачанов във .

Ето и още детайлности:

Целта на тази „ научна “ полемика, която те на следващия ден провеждат под покрива на Софийския университет, е да бъде отречена ролята на Царство България за спасяването на близо 50 хиляди евреи, български жители, през Втората международна война и България да бъде подредена в редицата на отговорните за провеждането на Холокоста в Европа. Не единствено посочена с пръст, а и наказана да заплаща репарации като страна нарушител и палач. За тези хора научните обстоятелства нямат значение. Няма значение и мнението на редица израелски учени и цялата общественост на българските евреи, живеещи в Израел, които през последните 80 години показват своята благодарност и признателност към България и българския народ за спасяването на българските евреи.

За тези хора по-важното е да бъдат видяни и евентуално обилно възнаградени за своя „ теоретичен “ принос в отцеругателстото.

Всъщност техният „ теоретичен “ принос не съществува! Всички тези хрумвания, с които те се пробват да клеветят България, към този момент са необятно известни от пропагандата на Северна Македония и Сърбия в последните десетилетия.

Не си заслужава даже да се стопираме на техните „ научни “ открития, тъй като те са от дълго време опровергани от обстоятелствата и документите, които съществуват в проучванията на цяла плеяда съществени международни и български историци.

Не може да бъде опроверган и един елементарен факт. Нито един евреин, гражданин на Царство България, не отива в лагерите на гибелта и не умира по време на Втората международна война! Нито един! И това се дължи на силата и волята на българския народ.

Дължи се на онази делегация от видни кюстендилски жители, които идват в София – Владимир Куртев – член на Централен комитет на Вътрешна македонска революционна организация, адв. Иван Момчилов и видния търговец Асен Суичмезов, които срещат своя съгражданин и подпредседател на Народното събрание Димитър Пешев с въпроса.

Дължи се на тези 42 народни представители в Народното събрание, отпред с Димитър Пешев, които през март 1943 година изпращат писмо до министър-председателя на Царство България, с което упорства за прекъсване на готвената депортация на евреите,

Дължи се на Светия Синод на БПЦ и на цар Борис III.

Българските евреи са избавени, само че техните спасители след 9 септември 1944 година са преследвани и репресирани. Владимир Куртев е погубен без съд и присъда, множеството от 42-та народни представители, подписали писмото за избавяне на евреите, са съдени от Народния съд и някои са екзекутирани. Самият Димитър Пешев е наказан на 15 години непоколебим тъмничен затвор и така нататък

Да, има потребност от спомагателна светлина за събитията от март 1943 година и тя е за ориста на тези българи, които застанаха  с имената и лицата си и избавиха евреите в България, а за признателност бяха репресирани и забравени.

А по отношение на утрешното мероприятие в СУ, което претендира да разисква патологията на честването на спасението на българските евреи преди 80 години – да, патология има! Патологията да мразиш и унижаваш личния си народ! Патологията на българомразството!

Добре е ректорът на СУ „ Св. Климент Охридски “ проф. Георги Вълчев да се замисли върху тези обстоятелства и като историк, и като ректор, и като българин да предотврати това светотатство, което се приготвя да се извърши под покрива на Алма матер.

Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР