Утре може да се окаже последният работен ден на 45-то

...
Утре може да се окаже последният работен ден на 45-то
Коментари Харесай

В последния работен ден на парламента: Дневният ред е пълен с предложения

Утре може да се окаже последният работен ден на 45-то Народно заседание, защото 6 май е почивен ден, а 7 май е една от евентуалните дати за разпускането му. Въпреки това, на следващия ден в Народното събрание се чака да ври и кипи, тъй като дневният ред е цялостен с оферти на партиите.

Какви са те?

- „ ИТН “ е внесъл като първа точка намаляването на партийната дотация на 1 лев;
- Българска социалистическа партия са предложили актуализация на пенсиите;
- ИСМВ - добавка от 50 лв. за пенсионерите;
- Демократична България предлага да се сътвори Комисия, която да проверява проблема „ Росенец “;
- В програмата е и обезпечаване на достъп до „ Спутник V “.

Първа точка в дневния ред на депутатите е смяната в Закона за политическите партии, с която дотацията им ще стане лев за глас, а приходите им ще спаднат 8 пъти.

Затова има възможност съвещанието да се провали още на дневния ред, както предходната седмица. След блокажа и разпускането на Народното събрание обаче, поема длъжностен кабинет и вървим към избори, а конституционна рецесия няма, споделят юристите.

„ Конституционна рецесия значи два от конституционно плануваните органи най-малко да не действат. В случая изборите, въпреки и предварителни, няма да доведат до конституционна рецесия. По-скоро сега рецесията е политическа, тъй като няма воля за сформиране на държавно управление “, сподели доцент Наталия Киселова.

45-то Народно заседание ще остане в историята, като най-кратко съществувалото - по-малко от месец, и минимум заседавалото - 7 дни. То съумя да одобри единствено един нормативен акт - Изборния кодекс.

„ Но се колебая, че изборите могат да бъдат извършени по тези правила, защото има прекалено много несъгласия “, съобщи Георги Харизанов.

Въпреки че ГЕРБ от през вчерашния ден приказват, че проблемите в закона могат доведат до анулиране на вота, разпоредбите към този момент са факт и са влезнали в действие, а време за други промени няма.

Припомняме ви, че измененията в законите обичайно се одобряват на две четения, обичайно - в разнообразни дни и даже на следващия ден партиите да съумеят да трансформират закон на първо четене, шансът да мине и на второ с повсеместен консенсус е доста дребен.

И още - даже да се сътвори комисия, да вземем за пример за „ Росенец “ - тя ще спре да съществува с разпускането на Народно събрание, т.е. - съвсем незабавно.

Срок за разпускането на Народно събрание обаче не е очакван в Конституцията, приема се, че това се прави в оптимално къси периоди. Възможно е това да стане във всеки от дните до 11 май и изборите да са на 11 юли.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР