Утре изтича договорът на страната ни за доставки на природен

...
Утре изтича договорът на страната ни за доставки на природен
Коментари Харесай

Красен Станчев: Възможен е арбитраж между страната ни и Газпром заради спрените доставки на синьо гориво

Утре изтича договорът на страната ни за доставки на природен газ " Газпром ". При сегашната обстановка е допустимо е да има арбитраж поради несъблюдение на контракта. Това изясни пред БНР Красен Станчев, създател и някогашен шеф на Института за пазарна стопанска система. Проблемите могат да дойдат от недоставените количества природен газ по контракта, считат осведомени. Припомняме, че съветската страна спря едностранно доставките на синьо гориво към страната ни в края на април. От тогава импортираният у нас природен газ към този момент идва от други източници.   " Докато трае тази известна несигурност в Европа, по-добре да бъде отсрочено затварянето на въглищни централи или намаляването на техните излъчвания ", счита още Станчев. Неяснотата идва от това какъв брой ще продължи войната. Има доста неща, които не бяха планувани тази година, а и за идната не са, счита той. " Всички те са свързани с един феномен - нелепостта на Кремъл. Никой не очакваше, че това, с което се финансира войната, т.е. износът на енергийни запаси, което е към 14% от приходите на бюджета на Руската федерация, ще бъдат понижени доставките, с което се слага под въпрос бъдещото финансиране на сходни дейности. Никой не предполагаше, че ще има нова готовност, а тя е много скъпа - тя е 11% от  приходите, единствено поради това, че някакви хора престават да работят. При тези 300 хиляди, които бяха мобилизирани, към 11% от месечните доходи (цялата сума за годината) нямаляват ". Никой не предполагаше, че ще има война, сподели Красен Станчев. По думите му от икономическа позиция това е най-големият риск след Карибската рецесия. Руските военни разноски са 12 пъти по-малки от тези на НАТО и 18 пъти по-малки от тези на Китай, акцентира той и попита: " Как тръгвате да вършиме война? ".  Диверсификацията се случи, уточни специалистът. Според него въпреки всичко Европа не става подвластна от Съединени американски щати, тъй като доставките са разнородни.  По думите му различен огромен проблем е евентуалното увеличение на военните разноски, което от своя страна би трябвало да понижи някои обществени разноски. Те евентуално ще стигнат 4% от Брутният вътрешен продукт в края на идната година в международен мащаб, предвижда Станчев.  " В същото време това не значи, че всички опасности в енергетиката са преодоляни. Те са няколко. Един от тях са доставките на нуклеарно гориво за " Козлодуй " след 2025 година Вторият риск е стабилността на самата система. Следващият проблем - до момента в който с природния газ беше относително лесна замяната на съветски доставки, аз не считам, че при петрола е допустимо, особено за България, особено за " Лукойл Нефтохим ". Ако бъдат спрени доставките на съветски недопечен нефт, ще е доста мъчно да се откри зареждане на потенциала му - няма от кое място да дойдат други доставки ".  Според него нито един от тези проблеми не зависи от законодателството. 
Особен контрол до момента не се е случвал, акцентира още Красен Станчев. Той не вижда кой може да ръководи такава рафинерия като " Лукойл ". В България инфлацията се замеря с пари на данъкоплатците, уточни Станчев. 

За обществените помощи и заплащания бяха създадени планове в средата на 2021 година, само че не са били спазени, уточни той. По думите му другото нещо, което държавното управление избра, е да се усилват разноските на калпак и да се понижат приходите по линия на хлебни произведения, на Данък добавена стойност.
Всички спомагателни доходи са съвсем безусловно равни на увеличената инфлация, счита Красен Станчев и добави, че в това време най-големият разход са останали помощите в енергетиката. 
В настоящия бюджет остават проблемите с приходите, уточни още той. 

Според него всичките тези проблеми се дължи на предизборната обстановка.  Ситуацията не е страшна, сподели Станчев и уточни, че имаме рекорден стопански напредък, стопанската система и семействата се държат добре. 

Може да стане ужасно не от вътршна позиция, а от външна, тъй като във външно отношение нещата не са ясни. 
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР