Утре е премиерата на документалния филм за Мара Бунева -

...
Утре е премиерата на документалния филм за Мара Бунева -
Коментари Харесай

Отмъстителка! - премиерата на документалния филм за Мара Бунева

Утре е премиерата на документалния филм за Мара Бунева - " Отмъстителка! ". Тя ще е в кино " Одеон " от 19.00 часа. 

Филмът стартира с въпроса " Как една плаха, скромна и работлива жена е криела в себе си такава мощ? ".

Мара Николова Бунева е българска революционерка, член на Вътрешната македонска революционна организация. Известна е като " герой за независимост " и " героиня ". На 13 януари 1928 година разстрелва в центъра на Скопие Велимир Прелич, след което се прострелва в гърдите. Родена е в Тетово, учила в Скопската гимназия, а по-късно в Софийския университет.

" Беше ми доста забавен обликът на една млада жена-атентатор и доста ми беше любопитно изобщо да се приказва за жените-антентатори - какви са те и за тяхната логика на психиката ", показа пред БНР режисьорът на лентата Ралица Димитрова.

" Искаше ни се по едно и също време да разкажем тази забавна история и да сложим въпроси за логиката на психиката на жените-атентатори - какви са те, за какво го вършат, какво жертват. Ние не се опитваме да даваме отговори с нашия филм, а желаеме да зададем още доста въпроси и фенът, когато гледа, да поразмишлява ", уточни тя. И добави:

" Трудно ни е да си представим по какъв начин една млада жена е способна да жертва толкоз доста - да жертва и себе си, и фамилията си, и роднините си, в името на една по-висша цел. Опитахме се благодарение на специалистите, които сме интервюирали, да отговорим на тези въпроси - възможно ли е такова нещо днес и дали някой от нас би постъпил по този метод ".

Филмът стартира с исторически ракурс, в който се опитваме да разбираем ролята на дамата в това общество и в тогавашна Македония, означи Ралица Димитрова и добави, че самата Мара Бунева се явява съвсем след 20-ата минута на кино лентата. До тогава сме се пробвали да сложим тематиките и подтекста, в който тя изпъква, добави тя. 

" За нас беше доста значимо това да бъде един филм, който да е по едно и също време персонален, по едно и също време исторически, само че и да покаже логиката на психиката на жената-личност ". 

Отмъстителката - това съгласно режисьора на кино лентата е най-неутралното и най-силното показване на Мара Бунева.

" Това не е теоретичен труд, това е едно прочувствено обръщение, носещо оптимално информация, която се надяваме да стигне до нашите фенове ", добави продуцентът и оператор на кино лентата Пламен Герасимов. 

Търсили сме баланс на другите гледни точки, акцентира той. По думите му част от плочите са оживели и реставрирани. Те са в български музеи, с помощта на родолюбиви българи, уточни Герасимов. 

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР