Утре е Никулден и както всяка година - проверяваме какви

...
Утре е Никулден и както всяка година - проверяваме какви
Коментари Харесай

Какви са цените на рибата преди Никулден?

Утре е Никулден и както всяка година - ревизираме какви са цените на рибата по морето. Традиционно за празника желан е шаранът.

Шаран ще има задоволително, успокояват търговците на риба. На най-големия пазар в Бургас от няколко дни се извиват опашки от искащи да си купят риба. Търговците пък държат шаранът да идва при тях жив, с цел да може да се продаде свеж.

Вместо цените да скочат нагоре за идния празник – тъкмо противоположното. Макар и да не е черноморска риба, шаранът изобилства на пазара в Бургас. Заради огромното количество, цената му тази година е по-ниска – 6 лева за кг.

" Абсолютно е по-евтин от предходната година. Хората си търсят по-големи шарани, към 4-5 кг. Имаме задоволително шаран ", споделя Златка Христова, търговец на риба.

Някои търсят и скумрия, само че най-вече е шаранът, споделя и Росен Тодоров, също търговец на риба.

Панайот Конов не е измежду феновете на шарана. Вече си е купил риба, само че през днешния ден е на пазара да съпостави цените.

" Рибата е доста хубава, чудесна е. Въпреки че традицията е шаран да се яде, аз избирам морска риба. Имам си лефер, имам си скумрия, имам и платерина ", сподели Панайот.

По-евтини са и другите риби на пазара: сафридът се предлага за 3 лева./кг, чернокопът – за 6 лв.. Клиентите обаче деликатно наблюдават дали рибата е прясна.

" Бистри очи, хрилете да са червени и по този начин. И най-прясната е тази, дето мърда ", споделя Огнян Цветков.

До на следващия ден ще продължат и засилените инспекции на Агенцията по храните и ИАРА, които наблюдават за качеството на рибата по пазари и борси, защото седмица преди Никулден търсенето е най-голямо.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР