Утре албанският парламент ще гласува Закона за националните си малцинства.

...
Утре албанският парламент ще гласува Закона за националните си малцинства.
Коментари Харесай

Ще признае ли албанският парламент българското малцинство?

Утре албанският парламент ще гласоподава Закона за националните си малцинства. Дали българската етническа общественост, която е с историческо наличие в страната, ще бъде приета за малцинство по силата на този закон? Въпросът към момента е открит, макар че съгласно последните промени в плана българското малцинство е включено паралелно с останалите 8. Вчера тъкмо тези промени получиха утвърждението и на ръководещите социалисти, и на опозицията в лицето на Демократическата партия в правната комисия на албанския парламент. България застана зад желанието на етническите българи да бъдат приети за малцинство. За настроенията и упованията измежду неправителствени организации у нас и в Албания, които работят по въпроса - в репортажа на Весела Смилец.

Местно население, претърпяло преселения и смесени бракове през няколко епохи. Днес етническите българи в Албания са запазили своята езикова и културна еднаквост, въпреки че са прекомерно разнообразни, съгласно ориста си, обвързвана с 3-те области, които обитават.

В Мала Преспа са християни, в по- високо разположените села в Голо бърдо - доминират мюсюлманите, които както и в Гора практикуват битов ислям. В петицията до албанския парламент на жители, които се дефинират като българи, единствено за седмица се подписват близо 3 хиляди души. Ервис Талюри е един от участниците в подписката.

Ервис Талюри, зам.-председател на Дружеството за българо-албанско другарство: От Връбник съм аз, майка ми е от Връбник, татко ми е от Билища. - Това е край Корча? - Да, на 35 км от Корча. Аз съм приключил Софийската духовна семинария и от там са вкоренени в мене родолюбието и всичките християнски полезности. - Това, че сте през една страна, а не от другата страна на границата играе ли роля за поддържаве на този дух на българското? - Ами щом до момента се е запазило, то ще продължава. Ние сме наследници на българската Екзархия и по този начин, духът продължава.
Само за по-малко от година броят на паралелките с искащи да учат литературен български език в регионите на южноалбанските градове Билища и Корча се е нараснал от две на четири. Според ръководителя на фондация " Българска памет ", зает с процеса, връзките с локалните управляващи са на доста положително равнище. Хората там одобряват модела на евроинтеграцията - когато знаеш произхода си да работиш за стопански мостове за създаване на районни общности.

Д-р Милен Врабевски, ръководител на фондация " Българска памет ": Там има изключителни млади българи, и не толкоз млади, които пазят духа, чувството за популярност и горделивост от произхода и историческото си завещание и това е едно извънредно ревностно бранене, в условия доста сложни от време на време. Макар и нееднократно да съм благодарил на албанските управляващи, че са съхранили въпреки всичко това малцинство. Не им е било елементарно и тях. И те са претърпели не малко като страна с тоталитарен режим.
Доктор Врабевски напомни, че последните договаряния по въпроса за признание на българско малцинство в Албания са от 1934 година, прекратени от държавното управление на Кимон Георгиев. Заради последвалите през 40-те години тоталитарни режими - у нас, в Югофедерацията на Тито и в Албания на Енвер Ходжа десетилетия наред не е направени нито една крачка.

Д-р Милен Врабевски, ръководител на фондация " Българска памет ": Обаче историческите предпоставки, които са разрешили тази лъжа, сега ги няма или най-малкото са минимизирани. Защо аз да дремя през това време и да изпусна и следващия си исторически късмет. Ако беше изпуснато това, нямаше да има Съединение, самостоятелност и така нататък значими мигове в развиването ни.
От трите съществени организации на българите в Албания показаха вяра, че албанският парламент ще зачете правото им на самоопределяне.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР