Утре, 24 ноември, е "голямото" събитие - Черен петък. 75

...
Утре, 24 ноември, е "голямото" събитие - Черен петък. 75
Коментари Харесай

ВИЖТЕ С КОЛКО ще олекнем след Черния петък

Утре, 24 ноември, е "голямото " събитие - Черен петък. 75 млн. лв. ще похарчат българите, съгласно неофициални данни от бранша за банкови разплащания.

Преди 2 години сънародниците ни са се изръсили с над 66,26 млн. лв., с цел да заплащат с дебитни и кредитни карти или авансово са си изтеглили кеш от банкоматите, с цел да пазарят онлайн или по моловете, сочат данни на "Борика ".

От общата сума повече от 19 млн. лв. са минали през ПОС терминали, а от банкомати са били изтеглени или преведени 47,192 млн. лв..

На 28 ноември през 2014 година, когато е бил "евтиният " ден, от картовия оператор са отчели транзакции за 62,352З млн. лв., като още веднъж 47 млн. лв. са осъществени през банкомати.

Това значи, че за две години сумата се е нараснала с над 6%, а поради ниската безработица сега и увеличената покупателна дарба на българите се чака на следващия ден сметките ни да се опразнят със 75 млн. лв., което ще е безспорен връх у нас по отношение на предходните Черни петъци.

Успоредно с оборотите, които вървят нагоре, се усилват и инспекциите и глобите, които постановат от Комисията за отбрана на потребителите (КЗП).

От комисията обяснили за "Монитор ", че през 2015 година контролният орган е направил 180 инспекции и е съставил 11 акта за нарушавания. Проблемът тогава е бил, че при отчасти понижение в магазините не са разгласявали групите артикули, за които то важи.

На фона на възходящия интерес към огромните промоции от КЗП през 2016 година са направили 266 инспекции, а актовете скачат двойно – 22. Тогава, съгласно комисията, търговците не са обозначавали по едно и също време новата и остарялата цена на продукта или пък са казвали цената чак на касата.

При различен случай пък понижението важало единствено при пазаруване на 2 броя идентични артикули, да вземем за пример блузи. Така в случай че потребителят изиска да си купи панталон и риза, или блуза и сако, няма да може да се възползва от отстъпка.

От КЗП не прецизират каква е общата сума на наложените санкции на комерсиалните обекти, защото огромна част от актовете към момента се апелират. Въпреки това, в случай че сложим междинна сума от хилядарка, то това значи, че компаниите са платили най-малко 33 бона за нелоялни практики и то единствено за Черния петък.

Санкциите за административни нарушавания като липса на нова цена да вземем за пример, са от 500 лв. до 3000 лв.,

а за нелоялни практики, като образеца със спестената информация, че понижението ще важи единствено при покупка на две идентични артикули, доближават до 30 000 лв..

От КЗП твърдят, че тази година инспекторите ще бъдат нащрек и ще наблюдават деликатно държанието на продавачите и дали по-ниските цени са действителни или не са.

Според изследване, което е от преди месец, направено от огромен онлайн магазин, от ден на ден хора имат желание да се възползват от специфичните предложения на следващия ден.

Любопитно е, че съвсем 10% имат желание да създадат покупки за сред 1500 и 2000 лв., а едвам към 5% ще похарчат под 100 лв..

60% от потребителите ще харчат най-вече за облекла и обувки. Между 10 и 13% са насочени към всяка една от следните категории: спортните артикули, тв приемниците, мобилните телефони, козметиката и дребните домашни електроуреди.

Скача и броя на онлайн купувачите, които са нарастнали до 70,4%. Тази наклонност бележи растеж от 8,1% по отношение на 2016 година

Половината от интервюираните декларират, че са отделили сред 100 и 700 лв., като 21,1 на 100 са планували сред 200 и 400 лв. за Черния петък.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР