Устройството за бдителност в първия локомотив на влак N90 570,

...
Устройството за бдителност в първия локомотив на влак N90 570,
Коментари Харесай

Бутонът за бдителност във влака-убиец на Хитрино бил включен

Устройството за зоркост в първия локомотив на трен N90 570, който дерайлира и провокира гърмеж и пожар в шуменското село Хитрино, е било разпломбирано /пломбата е била с нарушена цялост/, само че включено. Това стана ясно по време на правосъдното съвещание в четвъртък, когато пред съда бяха изложени обстоятелствата от основни експертизи по случая. Експерти обясняваха детайлно аргументите и механизма за настъпване на адските последствия.

Категорично обаче, устройството, което издава светлинни и звукови сигнали на всеки 25-30 секунди, е работило и машинистът го е натискал. Има запис от регистриращата система, че то е работило.

Експерти още веднъж бяха безапелационни и за повода на гърмежа – изтеклият газ пропилен се е възпламенил от печка на твърдо гориво, която се е намирала в стаята на Севги, една от двете оживели сестри, чийто родители починаха. Именно в детската стая е бил епицентърът на гърмежа, само че както се случва в „окото“ на бурята провалите са най-малки, изясни специалистът инж. Марко Марков от Групово дело „Пожарна сигурност и отбрана на населението“. Момиченцето е най-слабо наранено, до момента в който неговата сестра в прилежаща стая е била с тежки изгаряния.

Специалистът описа, че обхождал 4 дни село Хитрино, с цел да търси източника и само в тази къща, на 280 метра от пробитата цистерна, стените са напълно рухнали, като деформациите им са от вътрешната страна на открито. Инж. Марков бе безапелационен, че печката, а не контактната мрежа е причина за възпламеняването.

При дерайлирането и пробива на цистерна N10 тя се е разхерметизирала, в нея се е образувал отвор с неправилна форма и съдържащия се 45 тона пропилен е изминал тъкмо за 39,3 секунди, сподели инж. Марков.

Експерти обсъждаха и скоростта на влаковата комбинация, която надвишава двойно допустимите 40 км/ч.
На делото в четвъртък един от специалистите беше разпитван с телефонна конференция, направена със Софийски градски съд заради здравословното му положение. Насрочено е и последващо съвещание на 11 декември, на което ще се вършат видеоконферентни връзки с чужбина за разпит на двама специалисти, взели участие в експертизата на фирмата-превозвач „Булмаркет“. Известно е, че тя подлага на подозрение редовността на стрелка N5 и на цялата жп инфраструктура.

Съдът изиска профилирана сложна експертиза на стрелки N1 и 5, както и на положението на жп пътя край тях. Съдът назначи и спомагателна сложна техническа жп експертиза, като разпореди на същите шест движимости лица да се съобразят с отговорите, които ще дадат непознатите специалисти и да отговорят има ли промени в констатациите им.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР