Устройството рядко попада в обектива“Чегет е на бойно дежурство от

...
Устройството рядко попада в обектива“Чегет е на бойно дежурство от
Коментари Харесай

Путин заснет с ядреното куфарче на форум в Пекин

Устройството рядко попада в обектива
“Чегет ” е на бойно дежурство от над 30 години

Съществуването на съветско нуклеарно куфарче, с което може да бъде подредено нуклеарно нахлуване, не е загадка, само че самото устройство извънредно рядко попада в кадър. Днеса обаче то бе снимано два пъти при визитата на президента Владимир Путин в Пекин, където той взе участие във форума “Един пояс, веднъж ”, съобщи Ройтерс.

Куфарчето, известно като “Чегет ” (наречено на едноименния връх в Кавказките планини), постоянно е до президента на Русия, когато той е отвън Кремъл. То обичайно се носи от военноморски офицер, който съпътства президента, само че се старае да остане отвън обсега на фотообективите.

Но през днешния ден виновният за “Чегет ” върховен боен бе сниман два пъти, на няколко крачки от Путин. Веднъж, откакто съветският президент излиза от среща с китайския си сътрудник Си Цзинпин. И втория път, когато Путин излиза от друга среща в коридорите на форума и слиза по стълби, следван от офицера с куфарчето.

Решението за основаване на мобилен пункт за ръководства на нуклеарните арсенали е взето още през 70-те години на предишния век, в тогавашен Съюз на съветските социалистически републики, в разгара на Студената война. Изпробването на сходно устройство стартира през 1983 година, само че изцяло работещо куфарче получава последният президент на Съветския съюз - Михаил Горбачов.

Постоянно в бойно дежурство има три нуклеарни куфарчета - при президента, при министъра на защитата и при началника на Генщаба. Изстрелването на ракети става, единствено в случай че командите дойдат от всичките три куфарчета.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР