Устойчивото стопанисване на горите минимизира щетите от наводненията“, заяви зам.-министърът

...
Устойчивото стопанисване на горите минимизира щетите от наводненията“, заяви зам.-министърът
Коментари Харесай

МЗХ: Устойчивото стопанисване на горите минимизира щетите от наводненията

„ Устойчивото стопанисване на горите минимизира вредите от наводненията “ , съобщи зам.-министърът на земеделието и храните инж. Мирослав Маринов на работна среща с представители от горския бранш във Враца. В нея участваха инж. Стоян Тошев, изпълнителен шеф на Изпълнителна организация по горите и инж. Веселин Нинов, шеф на Северозападно държавно дружество.

„ Извънредни тематични инспекции бяха осъществени в горските територии на водосборите на засегнатите от наводнения региони. Резултатите демонстрираха, че няма нарушавания при планирането и провеждането на лесовъдските мероприятия “, уточни заместник-министърът. Той добави, че това потвърждава вярно осъществяване на дейностите по стопанисване, запазване и надзор в горските територии . Според него методът на работа би трябвало да се надгражда и усъвършенства, с цел да се подсигурява устойчивото стопанисване на горите.

Зам.-министърът разяснява още, че би трябвало да се работи целеустремено за възобновяване на публичното доверие в специалността лесовъд и прецизното съблюдаване на разпоредбите е основно за възобновяване на положителното име на всички заети в бранша.

Тема на диалозите бе нормативната уредба, като представителите на бранша показаха, че би трябвало да се обмисли смяна в наредбите за сечите и за възлагане на действия в горски територии и продажба на дървесина .

Участниците в срещата разясниха и пътната инфраструктура в горските територии, като настояха да се създаде и одобри Национална стратегия за развиване на горската пътна мрежа .

Представителите на бизнеса сложиха въпрос за високите цени на дървесината , като показаха, че в композиция с инфлацията, това е един от главните проблеми, който затрудняват работата им. Друга компликация е незадоволителната работната ръка. Заместник-министър Маринов изясни, че следва съвещание на Националния съвет по горите, на който тези въпроси ще бъдат в детайли прегледани и ще се търси тяхното съответно решение .

„ Продължава засиленият надзор върху всички действия, които се правят в горските територии, с акцент на осъществяването на противопожарните мероприятия “, акцентира инж. Стоян Тошев . Той се обърна с зов за прецизно съблюдаване на разпоредбите за пожаро-безопасност в горите .

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР