Устойчивостта на европейското образователно пространство и националните системи за образование

...
Устойчивостта на европейското образователно пространство и националните системи за образование
Коментари Харесай

Мария Габриел: Образованието е основа на добрата подготвеност за бъдещи кризи

Устойчивостта на европейското просветително пространство и националните системи за обучение и образование при рецесии бяха във фокуса на дебата на Съвета за обучение в Люксембург, в който взеха присъединяване българският еврокомисар Мария Габриел, министрите на образованието на Европейски Съюз и министърът на образованието на Украйна Сергей Шкарлет.

„ Две огромни рецесии засегнаха Европа през последните години – пандемията от COVID-19 и съветската военна експанзия в Украйна. Една от значимите поучения е, че образованието е основно за реакцията при рецесии. Достъпът до обучение и социализацията в учебно заведение са централни за личностното развиване на младежите. С страните членки съумяхме да дадем бърз и съответен отговор – с координирани дейности, с програмата „ Еразъм+ “ и достъп до онлайн просветително наличие “, съобщи Мария Габриел.

Комисар Габриел акцентира на съответните резултати от подхванатите незабавни ограничения. Новият инструмент „ Действия по линия на доближаването за бежанците в Европа “ (CARE) разрешава на страните да дават незабавна помощ на украинските бежанци. Европейският портал за учебно обучение се трансформира в място за шерване на опит за приобщаване на младите украинци в просветителните системи, в това число посредством издание на образователни материали на украински език.

Българският еврокомисар обърна особено внимание на стратегия „ Еразъм+ “. В резултат на подхванатите до момента ограничения бенефициентите могат да насочват част от средствата по плановете за подкрепяне на украинските бежанци. Украинските учители ще получат поддръжка за интеграцията им в приемащите страни, а дипломиран личен състав може да бъде изпратен в районите, в които се настаняват бежанци. Над 3000 украински учители имат цялостен достъп до общността за просветителни запаси eTwinning и могат да стартират свои лични планове.

„ Целим поддръжката ни да обхване всеки нуждаещ се от достъп до обучение. За украинските възпитаници и учители, предлагам 200 милиона евро от бюджета на „ Еразъм+ “ за 2027г. да бъдат разполагаем през 2023г. Защитата на научните откриватели е също толкоз значима. Ето за какво 25 милиона евро по програмата „ Мария Склодовска Кюри “ ще бъдат ориентирани за стипендии на украински научни откриватели. Това ще разреши на 200 откриватели в продължение на 2 години да реализират научната си активност в университет в страна членка или страна, асоциирана към „ Хоризонт Европа “. Вярвам, че с добре координирани дейности дружно с страните членки ще намерим най-ефективните решения за устойчиви просветителни системи при рецесии в дълготраен проект. “, заключи Мария Габриел.

За да бъдат осъществени двете оферти на българския еврокомисар, следва те да бъдат прегледани и утвърдени от съ-законодателите Съвета на Европейски Съюз и Европейския парламент.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР