Устойчиво клише гласи, че в спорта няма млади и стари,

...
Устойчиво клише гласи, че в спорта няма млади и стари,
Коментари Харесай

Неуморимите "старчета" на българския спорт

Устойчиво факсимиле гласи, че в спорта няма млади и остарели, а можещи и неможещи . Една особена порода мохикани обаче от дълго време са напуснали рамките на клишетата и опровергават естествените закони. Вместо това са избрали да следват личния си биологичен часовник , без да се преценяват с никакви предубеждения .

Тези " млади пенсионери " се завръщат на стадионите и залите . Или изобщо отхвърлят да ги изоставен. И не тъй като не желаят да дадат път на младите. Напротив – те им служат за образец и ентусиазъм . Просто тръпката е по-силна от копнежа за заслужена отмора.

Последният образец е решението на Владимир Николов още веднъж да облече екипа на " Левски ". 41-годишният някогашен капитан на националния тим е треньор на " сините ", а зараза от травми го принуди да се картотекира за съботното дерби с ЦСКА . От другата страна на мрежата ще го чака най-възрастният настоящ професионален волейболист в света – Ивайло Стефанов (45).

В името на върха

Преди 29 години Ивайло Стефанов за първи път играе във безконечното дерби сред ЦСКА и " Левски Сиконко ". Тогава с екипа на синия клуб. Сега пази аления цвят.

А по какъв начин стартира всичко? До 1987 година Ивайло е футболист, само че след това се насочва към волейбола. На 13 години се извисява до 193 сантиметра. Всичко се случва на смешка, като първоначално даже бърка баскетбола с волейбола. С труд, гений и непримиримост влиза в мъжкия народен тим едвам на 17. Участник на шест международни шампионати. През 2006 година споделя " довиждане " и твърди, че към този момент не му се влиза в залата. Три години не стъпва на подготовка, но… Идва предлагането от ЦСКА. Вече 9 години всяко занятие и всеки мач е като финален за него.

От аления спортен екип до синята фантазия

Когато е на 11, Владимир Николов прекрачва прага на волейболната зала на " Левски Сиконко ". Носи червен спортен екип и идва напряко от подготовка по плуване при безконечния противник. Анцугът е пренебрегнат на секундата, а в сърцето на момчето се настанява синята фантазия. През впечатляващата си кариера играе в най-хубавите шампионати в света. Защитава цветовете на България в продължение на 19 години. Преди 30 месеца именитият диагонал провежда прочувствен бенефис.

Сега се завръща, и то тъкмо против ЦСКА. До изненадващото решение се стигна след травмите на двамата му играчи на поста диагонал - Смилен Мляков и Иван Панков. Николов ще играе в българското състезание за първи път от април 2002 година В събота Владо ще излезе с №1 на гърба, защото емблематичния за него №11 към този момент е ангажиран от най-големия му наследник Александър.

Умиротворителката с револвера

Хваща револвера едвам на 11. Иска да стреля. И го прави към този момент 35 години . Става двукратна олимпийска шампионка - през 2000 година в Сидни и през 2004 година в Атина. Печели още три оценки от летни игри. Деветкратна европейска шампионка. Притежателка на олимпийски и европейски връх на малокалибрен револвер.

Мария Гроздева не стопира да стреля . Може би едно от най-трудните моменти в такава забележителна кариера е да изречеш думата " край ". Именно поради това не е изключено да я забележим в Токио през 2020 година Ако завоюва квота за Игрите, българката ще бъде на 48 години.

Българският Джордан

25 години с оранжевата топка не стигат. Често споделят, че Жоро е изпреварил времето си . Че в случай че се бе родил десетина години по-късно, в този момент е щял да бъде легенда освен на България, а на цяла Европа. Други са на мнение, че той е съумял, тъй като всички са играли за него. Позициите си остават разнопосочни, само че едно е несъмнено – Георги Младенов е измежду най-хубавите баскетболисти, стъпвали по родните терени .

Роден левскар . Като дете съчетава футбола и баскетбола. Първоначално зеленият килим го притегля повече, по-късно баскетболът става приоритет.

От дебюта на 16 до последния мач, когато е на 41, Георги постоянно заема центъра на вниманието. Куп призове, самопризнания от цяла Европа, голям брой триумфи на родна и интернационална сцена.

На 41 години Младенов е играещ треньор на " Спартак Министерство на вътрешните работи ". В мач против някогашния си клуб " Левски " феновете са очевидци на противен случай, който принуждава Младенов да смъкна маратонките и да облече костюма на непрекъснат треньор. През 2010 година легендата получава заслужения бенефис, а " Левски " вади №12 от приложимост.

Единственият

Единственият гимнастик в историята, който взе участие на шест следващи олимпийски игри. От Барселона 1992, когато е на 19 години, до Лондон 2012, когато е на 39. Четири олимпийски медала – един сребърен и три бронзови.



Среброто обаче има тежестта на злато. В Атина 2004 Йовчев е наименуван Ограбения първенец. Той изиграва без неточност сложното си комбиниране на халки. Съдиите обаче избират гръцкия представител Димостенис Тамбакос. Йовчев приема почтено тежкия удар. Намира сили да поздрави първенеца, а легендата Юри Кеки подвига ръката на българина пред целия свят.

Скок във времето

На 44 години тя към момента продължава да се състезава и да изумява . През 2001 година Венелина Венева преодолява 204 см и влиза в елитния клуб на българските скачачки, минали над бариерата от 2 метра Когато е на 15, тя реализира 1,93 см в зала.

Това към момента е връх за тази възраст. Световна рекордьорка (190 см) в скока на височина за дами над 40-годишна възраст.


Неостаряващият пазач

През този сезон Георги Петков стана най-възрастният състезател в родния хайлайф. Той усъвършенства 30-годишния връх на различен вратар - Йордан Филипов, който бе в професионалния футбол до 42 години и 161 дни.



Капитанът на " Славия " към момента не приказва за отричане, а сега е част от националния тим .
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР