Устойчивите климатични решения изискват тясно сътрудничество между страните, обмяна на

...
Устойчивите климатични решения изискват тясно сътрудничество между страните, обмяна на
Коментари Харесай

Президентът откри павилиона на България на COP28

Устойчивите климатични решения изискват тясно съдействие сред страните, обмяна на опит, трансфер на познания и технологии и взаимни дейности. Това съобщи президентът Румен Радев при откриването на националния павилион на България в границите на Конференцията на страните по рамковата спогодба на Организация на обединените нации по изменение на климата (COP 28).

Държавният глава управлява българската делегация на международния конгрес, а България за първи път разполага със собствен павилион на събитието, което тази година се организира от 1 до 12 декември в Дубай, Обединени арабски емирства.

В българския павилион представители на институциите, бизнеса, неправителствения бранш и науката показват достижения в декарбонизацията, както и активността и упоритостите си в областта на технологиите и новаторските екологични производства.

Радев акцентира, че с ътрудничеството сред страните е от решаващо значение за реализиране на обективен, фокусиран върху хората, природата и стопанската система въглеродно безпристрастен преход. Според него българският народен павилион сполучливо ще служи както като място за проява на климатично ефикасни и високотехнологични решения, по този начин и като споделено пространство за срещи и другарство в интернационален проект.
 COP28 стартира с победа на Фонда за климатични бедствия
COP28 стартира с победа на Фонда за климатични бедствия

Срещата на върха на Организация на обединените нации за климата реализира ранна победа в четвъртък

България е подготвена да уголемява съдействието си със сходно мислещи страни , увери президентът.

В откриването на българския павилион присъединяване взеха президентът на Полша Анджей Дуда, президентът на Армения Вахагн Хачатурян, заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович, представители на Департамента по енергетика на Съединени американски щати, министри и представители на задгранични делегации.

Българският държавен глава открои нуждата от резистентен преход към зелена стопанска система, без взаимни отстъпки с качеството на живот на хората и конкурентоспособността на стопанските системи на всяка страна. По негови думи това предизвикателство може да бъде преодоляно единствено посредством използване на най-новите софтуерни достижения. Той даде образец с показаните на българския народен павилион софтуерни решения в региона на изкуствения разсъдък, сателитните технологии , самостоятелните системи, зелената сила, биотехнологиите, въглеродно неутралната промишленост.

Радев уточни, че триумфите в тези посоки се дължат на взаимоотношението сред държавните институции, бизнеса, науката и неправителствения бранш.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР