Установяват се репродуктивни проблеми при млади мъже, които са на

...
Установяват се репродуктивни проблеми при млади мъже, които са на
Коментари Харесай

Акад. Чавдар Славов: Наблюдаваме репродуктивни проблеми при млади мъже, преболедували коронавирус

Установяват се репродуктивни проблеми при млади мъже, които са на възраст сред 30 и 40 години и сапреболедували ковид. Има много такива случаи, които схващат за това след това, когато създадат опит за дете.

Това осведоми в ефира на Дарик радио един от най-хубавите уролози в България акад. Чавдар Славов, който завежда Клиниката по урология и андрология в университетската болница „ Царица Йоанна - ИСУЛ ”.

Положителното е, че има данни, съгласно които сходни положения са обратими, добави учен Славов.

„ Пандемията се отрази съществено на урологичните проблеми в две направления. Едната беше обвързвана със страха от попадане в болница, както и затварянето на лечебните заведения. Това докара до закъсняване на процеса на лекуване при пациентите с онкологични болести, каквито при нас са над 75 %. От друга страна се оказа, че млади мъже в репродуктивна възраст, преболедували даже леко ковид, развиват репродуктивни проблеми – нарушавания в спермообразуването, във функционалността на сперматозоидите. Смятаме, че това е възрвратимо – има сведения и от международната процедура, и от наши пациенти, че може да се стартира възстановяване, само че по тази причина би трябвало профилирана консултация, както и лекуване и наблюдаване, ” изясни урологът.

Акад. Славов напомни, че ракът на простатата е втори по периодичност при мъжете в България и за него има скрининг. За страдание обаче този скрининг не се употребява и поради липса на осведоменост, и поради терзание у мъжете, и поради незадоволително напомняне от страна на общопрактикуващите лекари.

„ Ракът на простатната жлеза е на второ място измежду туморите при мъжа след рака на белия дроб. В Съединени американски щати той към този момент изпревари и рака на белия дроб при мъжете. У нас към този момент ракът на белия дроб е преди всичко, може би, тъй като пушенето при нас не понижава. Специално за рака на простатната жлеза има скрининг от 2010 година и аз тогава съм го разписвал като републикански съветник. Той съставлява туморен маркер, който се покрива даже от НЗОК. За страдание обаче той не се употребява – популацията не е осведомено, огромна част от мъжете се тормозят да отидат на уролог, а и общопрактикуващите лекари, с цялото ми почитание – би трябвало да имат лампичка и да подсещат, ” регистрира още акад. Чавдар Славов.

Проф. Славов заяви позитивна вест – след много старания Министерството на здравеопазването се е съгласило да реимбурсира изотопите, които се употребяват при лекуване на рака на простата.

„ Надяваме се от средата на годината да стартира тяхната реимбурсация, за жалост те костват сред 8000 и 9000 лв.. Ракът на простатната жлеза, открит в ранна фаза, е безусловно лечим и ние сме един от дребното центрове на Балканите, които лекуват по актуален способ този противен карцином и позитивният резултат е в 96 % от случаите, ” изясни акад. Славов.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР