Установихме седем български медии, които получават пари от Русия. Това

...
Установихме седем български медии, които получават пари от Русия. Това
Коментари Харесай

Бетина Жотева: Установихме седем български медии, които получават пари от Русия

Установихме седем български медии, които получават пари от Русия. Това става под разнообразни форми. Става дума за вестници и уеб сайтове, които получават да вземем за пример рекламно спонсорство или спонсориране за някакво събитие.

Това разгласи пред NOVA ръководителят на Съвета за електронни медии (СЕМ) Бетина Жотева. Тя добави, че съществува и противоположният развой на западно въздействие в български медии.

" Говорим за небезизвестните НПО-та, които са гръбнакът на демократичната народна власт. Някои НПО-та са прекомерно радикални и насищат безпределно доста и ненужно напрежение в медийната картина в България ”, изясни тя.

По думите й Съвет за електронни медии ревизира всички тези информации.

„ Търговските медии не могат да бъдат упреквани, че заемат една или друга страна в тази ситуация. Всички можем да установим съветско въздействие, само че никой не може да го глоби. Това е въпрос на саморегулация и на възприятие за професионализъм ”, добави Жотева.

Според ръководителя на Съвет за електронни медии в България отддавна се води пропагандна война, която се изостри със стартирането на конфликта в Украйна, съобщи настоящо.ком.

„ Медиите не могат да бъдат обвиняване, че избират страна или дават лична позиция. Цялата страна дава разнопосочни сигнали за спора ”, сподели тя.

Бетина Жотева разяснява и казуса с журналиста Петър Волгин.

„ Няма по какъв начин да кажем и че дадена вест да вземем за пример в подправена. Санкции може да има от институцията или лицето, което е наранено от тази вест. След този случай наскачаха НПО-та, упрекващи него и нас, за какво го държим. Съвет за електронни медии дали е склонен с него или не няма никакво значение, изпратили сме проблема към етична комисия ”, добави тя.

По думите й има напън от страна на държавното управление към НПО-тата, които от своя страна упражняват напън върху родните медии.

Във връзка с оттеглената кандидатура за член на СЕМ на Мартин Карбовски Жотева изясни, че той не е подобаващ.

„ Не е подобаващ за Съвет за електронни медии, прекомерно прочувствен е. В Съвет за електронни медии се съблюдава един закон, нищо друго е не се прави. Няма кандидатира, която да не принадлежи към избрани демократични структури и да не бъде смачкана ”, сподели още тя.

Бетина Жотева е безапелационна, че членовете на регулатора не са политически бухалки.

„ Това е извънредно тъпа опорна точка. Защо ние да сме политически бухалки, а идващите трима, които ще дойдат, да не са? ”, попита тя.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР