Установихме разлика на цените при производител, през търговеца до шанда

...
Установихме разлика на цените при производител, през търговеца до шанда
Коментари Харесай

Кабинетът с мерки срещу високите цени на храните

Установихме разлика на цените при производител, през търговеца до шанда в магазина и то разлики от 20-30% и повече . Това, което ще създадем, е да въведем всекидневен механизъм за наблюдаване и надзор по цялата верига на доставките от производителя до щандовете в магазините, без значение от размера на магазина - дали да квартални магазинчета или огромни супермаркети. Това сподели служебният министър председател Гълъб Донев. По негова самодейност в Министерския съвет се организира работна среща с присъединяване на министри и шефове на организации .

С този механизъм, който ще създадем, целим да притеглим потребителите, българските жители, с цел да бъдат в основата на контрола, който ще ползва страната по цялата верига - от производителя до щанда в магазина, уточни Донев. Той сподели още, че няма да се намесват в свободния пазар, няма да нарушават основаните правила и механизми за свободна конкуренция и почтени практики. " Точно противоположното - ще покажем нелоялните търговски практики, с цел да може потребителите да бъдат наясно къде се получава изкривяването в цените на най-необходимите артикули и услуги. Това, което всеки един български жител усеща всекидневно ".

Ще бъдем безкомпромисни в контрола , ще обединим напъните си, с цел да покажем придвижването на всяка една стока от производителя (независомо къде се намира той - дали в България или в друга държава), през Агенция " Митници ", през Национална агенция за приходите, през цялата логистична верига и през комерсиалните практики. Ще проследим освен цената на образуването на съответните хранители артикули, само че и образуването на облагите от съответните търговци, сподели още Донев.

Искаме да подсигуряваме, че българският консуматор е задоволително предпазен и има цялостната информация и сравнимост както ценово, по този начин и във връзка с качеството, уточни той.

Донев сподели още, че мониторингът и контролът ще бъдат ежедневни, а българските консуматори ще имат налична цялата информация и ще могат да вършат съпоставяне сред това, което купуват в България и това, което има в същите вериги в страните от Европейски Съюз.

Ние сме подготвени с оферти за рационализиране на законодателството. Ще включим ограничения, които да могат да вкарат в нормативни рамки и правни правила търговията на храни - нещо, което в България го няма, а в другите европейски страни от дълго време е направено, сподели още той.

Премиерът сподели още, че обмислят да създадат уебсайт, в който жителите да се осведомят.



" Усилията на второто служебно държавно управление ще бъдат ориентирани към реализиране на действителни резултати в преодоляването на цените на питателните артикули ", съобщи по-рано Донев.

Премиерът към този момент разяснява, че без значение от вътрешната политическа несигурност и турбулентната външна среда, държавното управление ще продължава напъните си за реализиране на непоклатимост и предвидимост, за стимулиране на икономическата интензивност на българския бизнес и задграничните вложители. По думите му това значи освен поддържане на настоящите процеси, само че и навреме основаване и потребление на нови, перспективни благоприятни условия.

Гълъб Донев напомни, че точно по този метод бяха осъществени значими начинания в областта на енергетиката, които дават нов небосвод на енергийната сигурност и основават капацитет за стопански растеж, претовареност и гъвкава обществена политика.

Източник:Иван Лазаров/БТА, дарикнюз.бг

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР