Установено е, че терапията с червена светлина е полезна за

...
Установено е, че терапията с червена светлина е полезна за
Коментари Харесай

Как червената светлина може да повлияе на съня ви

Установено е, че лечението с алена светлина е потребна за здравето на кожата, заздравяването на рани, растежа на косата при хора с плешивост и лекуването на болката. Някои настояват, че тя е потребна и за съня, само че проучванията и специалистите споделят друго.

Циркадните ритми - вътрешният часовник на тялото, който управлява циклите на сън и бодърстване - реагират " на светлината като сигнал за бодърстване и на тъмнината като сигнал за заспиване ", съгласно Центровете за надзор и предварителна защита на болесттите в Съединени американски щати.

" Най-важното нещо, което въздейства и тренира нашите циркадни ритми за 24 часа в денонощието, е светлината. А светлината има доста, доста разнообразни дължини на вълните ", споделя доктор Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Keck School of Medicine към Университета на Южна Калифорния. " Ето за какво, когато приказваме за синя или алена светлина, не става дума за електрическа крушка с червен цвят. Става дума за дължината на вълната на светлината. "

Ние сме най-чувствителни към светлината със синя дължина на вълната - такава, каквато се излъчва от екраните на телефони, тв приемници и преносими компютри, както и от слънцето - и е открито, че точно тази светлина потиска отделянето на хормона на съня мелатонин.

" През деня несъмнено желаете синята светлина, тъй като желаете да потиснете отделянето на мелатонин денем, когато би трябвало да сте будни ", споделя Дасгупта. " Ето за какво постоянно споделяме: " Излезте на открито и се изложете на добра слънчева светлина, когато се разсъните заран ".

Изследвания върху алената светлина и съня

Тъй като синята светлина потиска отделянето на мелатонин, хипотезата, залегнала в основата на проучванията на съня и алената светлина - цветът в противоположния завършек на спектъра - е, че алената светлина може да насърчи отделянето на мелатонин, споделя Дасгупта.

Но има единствено няколко изследвания върху здрави хора за алената светлина и съня, като множеството от тях са с дребен брой участници - от 10 до 30. И наподобява, че единствено няколко от тези изследвания са открили такава връзка.

В изследване от 2012 година откриватели от Китай правят оценка резултата на лечението с алена светлина върху качеството на съня и издръжливостта на 20 баскетболистки. Половината от състезателките са получили 30-минутно облъчване на цялото тяло от апарат за терапия с алена светлина, който наподобява на солариум. Изследователите откриват, че при тази група има по-голямо усъвършенстване на съня и серумните равнища на мелатонин спрямо плацебо групата, която не е получавала терапия с алена светлина.

Предвид лимитираните проучвания, " това е една от тези обстановки, в които има " хак " за съня, само че няма доказателства за това ", споделя Джошуа Тал, нюйоркски психолог, профилиран в проблемите със съня. " Не виждам изгода. "

Други изследвания пък са открили напълно друг резултат. " Доказахме, че в действителност можете да предупредите мозъка, като излагате хората на тази наситена алена светлина ", споделя Мариана Фигейро, шеф на Центъра за проучване на светлината и здравето " Маунт Синай " в Ню Йорк.

Проучване от 2019 година, ръководено от Фигейро, преглежда дали подаването на алена светлина към затворените очи по време на сън - благодарение на маска с алена светлина - и към отворените очи след пробуждане - посредством очила с алена светлина - понижава инерцията по време на сън измежду 30 възрастни. Според изследване от 2015 година инерцията на съня е циркаден развой, който модулира паметта, настроението, времето за реакция и бдителността при пробуждане. Някои хора изпитват влошена продуктивност и унесеност през този интервал от време, а резултатите от инерцията на съня нормално отшумяват след 15 до 60 минути, само че могат да продължат до няколко часа.

В изследването на Фигейро създателите събират данни за сънливостта на участниците - която те сами регистрират - както и за слуховите резултати и равнищата на кортизол в три петъчни вечери в продължение на три поредни седмици. Те откриват, че алената светлина, подавана през затворени очи, до момента в който участниците спят, понижава инерцията на съня при пробуждане.

Две други дребни изследвания на Фигейро също са открили, че алената светлина провокира жизненост.

" Не бих твърдял, че (червената светлина) предизвиква съня ", споделя Фигейро, който е и професор в катедрата по здравни науки и политики за популацията в Icahn School of Medicine at Mount Sinai.

Въздействие на алената светлина върху съня

Онези, които акцентират алената светлина като потребна за съня, евентуално смесват ниската податливост на алената светлина да потиска мелатонина с подобряването на съня - което не е едно и също нещо, споделя Фигейре.

" Единственото, което може да се твърди, е, че това, което се прави, е, че в случай че давате алена светлина вечер преди сън, свеждате до най-малко разстройствата в циркадната система, тъй като разстройствата в циркадната система се случват при ярка или синя светлина ", сподели Фигейро. С други думи, може да се окаже, че изгодите идват от замяната на светлината, на която сте изложени преди сън, с алена светлина, а не от прибавянето на последната по време на сън. " И това може да е нещото, което води до по-добър сън. "

Тъй като алената светлина не въздейства на циркадната система, капацитетът на алената светлина да провокира жизненост, както е открила Фигейро в своето проучване, " най-вероятно въздейства на мозъка ви по пътища, разнообразни от биологичния часовник ", сподели тя. Циркадната система и бдителността на мозъка не са едно и също нещо.

За да може светлината да повлияе на мелатонина или на циркадния темп, би трябвало да има светлина, която да премине през супрахиазматичните ядра - мозъчната конструкция, в която се намира биологичният часовник - и да провокира циркаден отговор, добави Фигейро.

Червената светлина нормално не прави това, тъй че " това, което считаме, че се случва, е, че алената светлина в действителност визира елементи от мозъка, свързани да вземем за пример със зрителната система ", споделя Фигейро. " Или пък може да е обвързвана с амигдалата или други елементи на мозъка, които не са безусловно свързани с биологичния часовник. "

Като цяло, макар че алената светлина не предизвиква безусловно съня, тя е по-малко разрушителна от другите типове светлина, споделят специалистите.

Крайният резултат е, че когато става въпрос за съня, " това, което е по-добро от алената светлина, е никаква светлина ", споделя Дасгупта. Но в случай че по някаква причина би трябвало да имате включена светлина, да вземем за пример нощна лампа, до момента в който спите, може да употребявате такава, която да е по-благоприятна за съня, добави той - точно тук алената светлина може да бъде потребна.

Ако имате някакви проблеми със съня, които не могат да бъдат облекчени от положителната хигиена на съня, като да вземем за пример хронично бодърствуване, обърнете се към експерт за лекуване, сподели Дасгупта.

Източник: CNN

``
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР