Установени са 122 нарушения, за които са съставени 80 акта

...
Установени са 122 нарушения, за които са съставени 80 акта
Коментари Харесай

КЗП: Не се продават цигари в непосредствена близост до училищата

Установени са 122 нарушавания, за които са формирани 80 акта за продажба на цигари и алкохол наоколо до учебните заведения. Това заяви ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по Bulgaria on Air.

За задачата са осъществени 796 инспекции в страната в границите на разпоредената от Върховната административна прокуратура междуведомствена инспекция за продажба на цигари и алкохол наоколо до учебните заведения.

Проверките са обхванали търговски обекти от вида на магазини и павилиони за продажба на тютюневи произведения, както и заведения за хранене и развлечения. Проверки са осъществени и в самите учебни заведения и лавки, където акцентът е бил върху предлаганите на децата храни и питиета.

" Хубавите вести са, че няма открита продажба на тютюневи произведения в непосредствена непосредственост до учебните заведения " , разяснява Маргаритов. " Има и два случая, в които са се продавали в прорез със закона цигари от отворени кутии, което би улеснило учениците да се снабдят с тях ", добави ръководителят на КЗП. По думите му останалите установени нарушавания са чисто потребителски и касаят правото на информация, по-конкретно – оповестяването на цените. Например, в ценоразписа в обекта цените са по-високи, в сравнение с върху бандеролите на цигарите.

Припомняме, че глобите за продажба на тютюневи произведения на лица под 18 години са до 10 000 лева при в началото нарушаване и до 20 000 лева при наново, а при нелоялните практики доближават до 30 000 лева при първо нарушаване и до 50 000 лева при наново.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР