Установената мутация на коронавирус във ферми за норки в Дания

...
Установената мутация на коронавирус във ферми за норки в Дания
Коментари Харесай

Мутация на коронавирус е наблюдавана и преди във ферми за норки

Установената разновидност на ковид във ферми за норки в Дания предходната седмица не е ново събитие и е следена и преди. Това откриха учени, откакто страната разгласи нуждата от незабавно заличаване на над 15 млн. от животните.

Според проф. Вим ван дер Поел от университета Вагенинген анализът на генетичните данни, изработен от Нидерландия, разкрива за един предходен случай на разновидност във плантация за норки там, написа „ Би Би Си “. Тогава обаче не се е стигнало до разпространяване измежду хората, а животните от засегнатия обект са били унищожени. Тревожното този път е, че разновидността е съумяла да прескочи от норки на хора. Миналата седмица датската премиерка Мете Фредериксен заяви за 12 души, които са се заразили.

Откритието от Дания бе оповестено неотдавна в обществена база данни, позволяваща на учени от други страни да търсят доказателства за разновидност. Според специалистите тези генетични промени са притеснителни, защото имат капацитет да създадат бъдещите ваксини по-малко ефикасни, тъй като понижава способостта за образуване на антитела против COVID-19.

Общо шест страни оповестиха за огнища на ковид във ферми за норки. Сред тях е и Швеция, където обаче не са разкрили датската разновидност до този миг. Останалите страни са Испания, Италия и Съединени американски щати.

Европейският център за предварителна защита и надзор на болесттите съобщи, че тази седмица ще разгласява оценки на риска от разпространяването на Sars-Co-2 във фермите за норки.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР