Успяхме след толкова години да направим нещо, което реално ще

...
Успяхме след толкова години да направим нещо, което реално ще
Коментари Харесай

Министър Вътев: Успяхме след толкова години да увеличим достъпа до вода за напояване за земеделските стопани

Успяхме след толкоз години да създадем нещо, което действително ще усили достъпа до вода за напояване за земеделските стопани. Това заяви министърът на земеделието и храните Кирил Вътев, който направи първа копка на два канала на Напоителни системи край гр. Ихтиман. Той посочи, че двата обекта са първите от всичките утвърдени 24 плана, които са финансирани по размер 4.3 „ Подкрепа за вложения в инфраструктура, обвързвана с развиването, модернизирането или адаптирането на селското и горското стопанство " от ПРСР 2014-2020 година

" Завършването на всички планове би трябвало да се случи през 2025 година. Надяваме се с цялата организация, която е основана със строителния контрол, с всичкия надзор, който е квалифициран, да имаме една качествена рехабилитация, тъй че да се усили потенциалът на каналите ", посочи министър Кирил Вътев. Той означи, че посредством двата канала в Община Ихтиман ще се доставят водни маси от язовир Бакър дере за напояване на картофени насаждения.

" Интересът от земеделските производители е голям, само че огромният проблем е в разрешителния режим за прилагане на вода за напояване ", уточни министър Вътев. Той сподели още, че екипът на Министерството работи интензивно дружно с Министерство на околната среда и водите и четирите Басейнови дирекции, които управляват този режим. " Вярвам, че в доста скоро време ще имаме съглашение и с тях, тъй като нашата цел е не да имаме позволителен режим, а да съществува наложителен режим за доставка на вода за напояване за земеделските производители ", съобщи министър Вътев. Той добави, че все още общо за страната се напояват единствено 0,7 % от всички аграрни площи, само че с реализацията на плановете на Напоителни системи, ще се облекчи достъпът до вода за земеделците. Министър Вътев бе безапелационен, че там, където няма достъп до водоизточник е редно да има сондажи. " Трябва да се уредят нужните правила и те да бъдат спазвани от земеделските стопани ", сподели още той.

Министър Вътев заяви още, че следва до дни да бъде основан и Консултативен съвет по хидромелиорации, който ще създаде точни и ясни правила. " Нашето предпочитание е в действителност да нямаме повече земеделие без напояване ", посочи министър Кирил Вътев.

Изпълнителният шеф на Напоителни системи Снежина Динева заяви, че все още в региона се напояват 4 300 дка. Тя добави, че след рехабилитацията на двата канала ще има опция да се зареждат с вода общо 31 хиляди дка. „ В идващия програмен интервал по Стратегическия проект за развиването на земеделието и селските региони 2023-2027 година, се планува и деривация, с цел да подсигуряваме и водата, която ще потече по каналите, които в този момент рехабилитираме.

На събитието участваха заместник-министърът на земеделието и храните Георги Тошев и кметът на Община Ихтиман Калоян Илиев.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР