Успяхме да договорим нещо изключително важно за предприемаческата екосистема в

...
Успяхме да договорим нещо изключително важно за предприемаческата екосистема в
Коментари Харесай

Министър Пулев в Парламента: Осигурихме 360 млн. лв. финансова инжекция за българските предприемачи чрез дялови инструменти

Успяхме да договорим нещо извънредно значимо за предприемаческата екосистема в страната - 360 млн. лева за българския бизнес под формата на дялови финансови принадлежности. Работим за бизнесмените, за дребния и междинен бизнес в страната. Това съобщи министърът на нововъведенията и растежа Александър Пулев пред депутатите в Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание, където показа за разискване Законопроекта за одобрение на Споразумение за финансиране по Механизма за възобновяване и резистентност сред Република България и Европейския капиталов фонд (ЕИФ). Фондът е част от Групата на Европейската капиталова банка (ЕИБ) и на него ще бъде предоставено осъществяването на финансовите принадлежности от Националния проект за възобновяване и резистентност (НПВУ). Споразумението има силата на интернационален контракт и предстои на одобрение със закон от Народното събрание.

Министър Пулев уточни, че в НПВУ има заложени финансови принадлежности (дялови инвестиции) по три предпочитани оси - нововъведения, напредък и климатичен неутралитет. „ Общият запас, който е заложен от Плана е 360 млн. лева (180 млн. евро.), като има условие този запас да бъде канализиран към финансови медиатори, надлежно на идващ стадий - към дребни и междинни предприятия благодарение на един от основните европейски сътрудници - Европейския капиталов фонд ", заяви той по време на показване на Споразумението. „ Ще се употребяват най-хубавите практики на ЕИФ и вътрешни процедури за асортимент. Очаквам тяхното наличие да донесе успокоение и да способства за чисти и транспарантни процеси ", разгласи министърът на нововъведенията и растежа. Пулев посочи още, че служебният кабинет си е приключил работата на доста бързи обороти. Подписах Споразумението на 5 декември, което извършва и едно основно оперативно условие по второто заплащане от Плана за възобновяване ", акцентира той.

По думите му, този вид дялови принадлежности става все по-голям и 360 млн. лева ще бъдат много сериозна финансова инжекция за предприемаческата екосистема в България. „ Ще подкрепим бизнесмените в изискванията на рецесия ", сподели той и добави, че главните браншове, които ще бъдат финансирани, са свързани с цифрова съгласуваност, оптична инфраструктура, ИКТ, софтуерна рационализация в производствата, по-ефективно потребление на ресурсите и други Това са цели и на равнище структурни фондове ", съобщи пред депутатите Пулев.

Той бе безапелационен, че има заложен мощен механизъм на надзор. „ Не сме дали просто този запас на ЕИФ. Имаме заложени капиталови комитети, ще следим изкъсо за осъществяването на Стратегията на всички цели. Ще имаме надзор през целия този развой ", заяви той.

По отношение на процеса по кандидатстване Калин Маринов, зам.-директор на Главна дирекция „ Европейски фондове за конкурентоспособност " (ГД ЕФК) към МИР изясни, че откакто Споразумението бъде утвърдено, ЕИФ ще разгласи на своята интернет страница процедурата, при която ще извърши подбора на медиаторите. „ Тя е с предстоящ краен период средата на юни 2026 година. Това значи, че финансовите медиатори, които имат предпочитание да бъдат фонд мениджъри, могат да аплайват с предложение и откакто то бъде оценено от ЕИФ, той ще подбере най-хубавите, с които ще организира диалози за подписване на споразуменията, защото те са по договаряне - в тях няма закрепен размер на средствата. Инвестиционните медиатори могат да аплайват за разнообразни суми, които да ръководят ", сподели Маринов. Той добави, че по-късно подбраните капиталови медиатори ще бъдат показани на Инвестиционния комитет и той ще даде своята глоба дали ще се стигне до сключване на контракт или не. След това всеки капиталов медиатор ще има свободата да провежда по собствен метод подбора на предприятията, в които ще влага. Обикновено той не избира пасивния метод и да чака претендентите сами да се извърнат към него, а става дейната страна и търси контакт с компаниите с капацитет за вложение ", съобщи Маринов.

По думите му, всеки капиталов медиатор има ангажимент да влага и частен запас във компаниите, които ще подкрепя. Така, с изключение на интереса, който пазят от страна на обществените финанси, пазят и своя личен интерес, частните вложения, които вършат от своя капитал.

Маринов заяви още, че след подписване на Споразумението се избират финансовите медиатори, които съставляват капиталови фондове, инвестиращи в българските предприятия. Всяко дружество което попада във фокуса на нововъведения, напредък, конкурентоспособност и експорт могат да бъдат подкрепени с тези финансови принадлежности, уточни Маринов. Той добави, че има очакван запас от принадлежности за климатичен неутралитет, където плануваните планове са най-вече инфраструктурни. В тях могат да вземат участие Общини и неправителствени организации, свързани с създаване на съоръжения за възобновими енергийни източници, цифровизация, цифровизация и като цяло за възстановяване на метода на живот на жителите.

С 14 гласа " за " и 2 гласа " срещу " Комисията по икономическа политика и нововъведения в Народното събрание утвърди на първо четене законопроекта.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР