Успешното сътрудничество между ОББ и Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ) продължава

...
Успешното сътрудничество между ОББ и Европейски инвестиционен фонд (ЕИФ) продължава
Коментари Харесай

ОББ отпуска нови гарантирани кредити за малкия и среден бизнес

Успешното съдействие сред ОББ и Европейски капиталов фонд (ЕИФ) продължава с подписването на ново съглашение по стратегия Паневропейски гаранционен фонд – EGF. Това ще разреши на ОББ да сътвори портфейл в размер 74 млн. евро, при преференциални условия за МСП, за превъзмогване на следствията от COVID-19. Програмата позволява и цялостното рефинансиране на отговорности, което съставлява съществена специфичност на новия гаранционен инструмент.

Програма EGF е част от пакета за възобновяване на Европейския съюз, чиято цел е да обезпечи поддръжка от общо 540 милиарда евро за най-сериозно засегнатите елементи на стопанската система на Европейски Съюз. Схемата е част от новата генерация финансови принадлежности, които са напълно в унисон със " зелената политика " на Европейския съюз и кореспондира с проектите и задачите на ОББ за поощряване към стабилно развиване на бизнеса. Програмата се извършва от ЕИФ с финансова поддръжка, обезпечена чрез приноса на държавите-членки участници в EGF.
 ОББ подписа съглашение за предлагането на Програма „ Възстановяване “ в поддръжка на бизнеса посредством гаранции от Фонда на фондовете ОББ подписа съглашение за предлагането на Програма „ Възстановяване “ в поддръжка на бизнеса посредством гаранции от Фонда на фондовете
ОББ подписа съглашение с Фонда на фондовете за изменение и допълнение към „ Портфейлна гаранция за превъзмогване на следствията...

Гаранционният инструмент EGF дава опция за покритие на 70% от размера на всяко капиталово и оборотно финансиране, гратис за крайните получатели. Максималният размер на финансиране на равнище кредитоискател и свързани лица е почти 2.2 млн. лв., като се позволява лимитирано като размер финансиране и на компании от бранш Земеделие. Максималният период за капиталовите заеми е до 120 месеца, а за оборотни потребности – до 36 месеца.

" Фирмите от дребния и междинен бизнес са играчи с основно значение във всяка една страна, без значение от размера ѝ и равнището на приходи. Тяхната роля при подпомагането на устойчивото развиване придобива първостепенно значение. Тъй като дребните и междинни предприятия са скъпи играчи в стопанската система, а COVID-19 продължава да изпълва огромна част от живота ни, съм сигурен, че програмата ще им даде още един потребен инструмент за техния постоянен и резистентен напредък. ", съобщи Питър Рубен, кънтри управител на KBC Груп в България и основен изпълнителен шеф на ОББ.

Това е осмото гаранционно съглашение подписано сред ЕИФ и ОББ. Общият размер на заеми на ОББ включени по инструментите на ЕИФ надвишава 1 милиарда лв.. Успешното партньорство разрешава на ОББ да предлага достъп до преференциални условия при финансиране и да подкрепя развиването на българския бизнес.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР