Успешно приключиха в УМБАЛ Св. Иван Рилски, които бяха осъществени

...
Успешно приключиха в УМБАЛ Св. Иван Рилски, които бяха осъществени
Коментари Харесай

Успешно приключиха трите операции под ръководството на проф. Хенкес в УМБАЛ ``Св. Иван Рилски`` |

Успешно завършиха в УМБАЛ " Св. Иван Рилски ", които бяха осъществени под управлението на световнопризнатия неврорентгенолог проф. Ханс Хенкес, оповестиха от лечебното заведение.

Първата намеса продължи час и половина, много по-кратко от предстоящото, като след нея мъжът се е събудил обикновено, без забележим неврологичен недостиг.

„ Следващите 24 часа са доста значими. Ако на следващия ден до обяд няма някакво затруднение, ще можем да кажем на околните „ Вашият човек е късметлия! “.

Това изясни след интервенцията доцент Станимир Сираков, шеф на Референтния център по мозъчно-съдови болести в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

Българските лекари са съумели сами да третират пациента, само че под вещото управление на именития професор, който е едно от трите огромни имена в Европа в тази област.

„ Въпреки че чисто механически проф. Хенкес не взе присъединяване в интервенцията, за нас това, че беше до нас от самото начало и даваше препоръки във всеки един стадий, беше скъпо “, описа доцент Сираков, който е единственият сертифициран неврорентгенолог в България.

Сред първите в света

По време на интервенцията на пациента е подложен последно потомство flow diverter стент със особено покритие, което редуцира до най-малко риска от по-късни тромбози и задръстване на стента. Оказва се, че екипът на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ е един от първите в света, който употребява това съвсем ново произведение. А хубавото за пациента, като се изключи че получи втори късмет за живот, е, че цялата процедура е безвъзмездна.

Това е станало с дребна „ помощ “ от проф. Хенкес, който е донесъл със себе си част от консумативите, които не се покриват от НЗОК. Освен това немският професор е отказал и полагащия му се хонорар за присъединяване в двете интервенции. С помощта на спонсорство, обезпечено от производителя на здравното произведение, болничното заведение е платила единствено пътните разноски на немския топ експерт.

Пациентът е мъж на 38 години с доста комплицирана и сложна аневризма на артерия вазиларис. Диагнозата е сложена откакто младият мъж получава пристъп и е ориентиран към УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “.

На направения ЯМР лекарите виждат, че става дума за доста рискова интервенция (над 20-30 % възможност да загине) и го поучават да потърси помощ в чужбина, при по-опитен експерт. За благополучие по-опитният експерт идва в България и по този метод му икономисва разноските и напрежението от лекуването зад граница.

Въпреки заплахата, която крие интервенцията, тя е била неизбежна, защото аневризмата е от тези, при които има доста огромен риск от изкървяване. Ако това се беше случило, мъжът щеше да загине или да остане тежък неработоспособен.

Вторият случай е на 62–годишна пациентка е с доста комплицирана, огледална аневризма в мозъка. Част от нея към този момент е третирана от екипа на доцент Сираков. Днес той, благодарение на проф. Хенкес, съумя да третира и другата, с което реши окончателно казуса на дамата.

Последната за през днешния ден интервенция бе на 60-годишна жена. Тя е с общо 4 аневризми. Една от тях е оперирана от екипа на доцент Сираков преди няколко месеца, откакто е изкървила. Днес бяха отстранени другите две.

Оперираните се чувстват добре и се възвръщат след интервенциите. Следващите 24 часа ще бъдат решаващи, с цел да може да се реши дефинитивно положението им.

Спешният случай

Спешен случай с пациент в тежко положение, който пътува с реаномобил от Русе, наложи последната интервенция, планувана за през днешния ден, да бъде отсрочена за на следващия ден сутринта. Още един мъж чака своето знамение, с помощта на взаимните старания на българския топ невронетгенолог и именития му немски сътрудник. Неговата интервенция следва.



доцент Станимир Сираков и проф. Ханс Хенкес

Кой е проф. Ханс Хенкес

Проф. Ханс Хенкес е един от пионерите в интервенционалната неврорентгенология. Той е Медицински шеф на най-голямата Клиника по неврорентгенология в Германия, която се намира в Щутгарт. Клиниката е профилирана в диагностиката и лекуването на мозъчно-съдови болести и приема пациенти от целия свят. Над 1200 интервенции на извънредно комплицирани мозъчни аневризми се вършат там годишно. (За съпоставяне техният брой в България е под 300). Проф. Хенкес е един от водещите трима експерти по интервенционална неврорентгенология в света, с над 500 изявления в научни списания. Заедно с проф. Монайе и проф. Шапо, той е един от тримата титуловани и най-големи имена в тази област. Той към този момент един път гостува в България през август 2019 година, когато, още веднъж взаимно с доцент Станимир Сираков, третира двама български пациенти. Проф. Монайе също е бил посетител на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ и дружно с доцент Сираков оперира две български деца с доста комплицирани артериовенозни малформации.

За доцент Станимир Сираков

Доц. Станимир Сираков е ръководител на Българското сдружение по интервенционална рентгенология, началник на бранш „ Интервенционална рентгенология “ в отделението по образна диагностика в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София и доцент в Катедрата по образна диагностика на МУ-София. Специализирал е при водещи имена на европейската интервенционална рентгенология като проф. П. Боснякович – Сърбия, проф. Ж. Море – Франция и проф. Ш. Монайе – Франция. Той е единственият българин с европейска тапия по неврорентгенология, която се присъжда от новосформирания Борд по невроинтервенции. Българският доктор е един от общо 36 експерти от целия свят, които са удостоени с този документ.

Какво съставлява мозъчната аневризма?
Мозъчната аневризма съставлява сходно на балон уголемение на някоя от артериите в мозъка. Най-често тя бива откривана когато се спука, причинявайки кръвоизлив в мозъка или тясното пространство към мозъка. Това кървене води до хеморагичен инсулт, мозъчни увреждания и гибел. Мозъчните аневризми могат да зародят при хора от всички възрасти, само че най-често се откриват във възрастовата група 30-60 години. При дамите рискът да се получи мозъчна аневризма е по-голям от мъжете, като съотношението е 3:2,1. Статистиката сочи, че в случай че не бъдат третирани, половината от пациентите умират, а другата половина остават инвалиди. В България годишно се откриват към 250-300 аневризми. 211 пациенти с такава диагноза са били лекувани в Референтния център по мозъчно-съдови болести на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ през 2019 година. От началото на 2021 година до в този момент са третирани 190 аневризми и 20 артерио-венозни малформации.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР