Успешно премина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на

...
Успешно премина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на
Коментари Харесай

Премина успешно първата ротация на българския контингент в Босна и Херцеговина

Успешно мина първата ротация на контингента от Въоръжените сили на Република България от състава на междинния районен запас в интервенцията на Европейския съюз (ЕС) в Босна и Херцеговина " АЛТЕА “. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на защитата (МО). Оттам означават, че ротацията е осъществена в интервала 23 август - 1 септември 2022 година, под управлението и контрола на комисия от Съвместното командване на силите.

Тържествената гала по предаване на отговорностите сред военнослужещите от двата контингента се организира в база Бутмир, Сараево. Досегашният асистент народен пълководец и пълководец на националния поддържащ детайл подполковник Георги Георгиев съобщи българския байрак на новия пълководец - подполковник Калоян Стоянов, осведомят още от МО. На церемонията са участвали националният пълководец на българския контингент полковник Красимир Ценов и командирът на многонационалния батальон, в състава на който е българското формирование подполковник Лукас Ламач.

Новият контингент е в състав до 110 души и ще продължи да извършва задания по наблюдаване, отбрана на силите и дейности на формированията за бързо реагиране, показват още от МО. Контингентът, взел участие досега сполучливо се завърна на родна земя тази нощ, 2 септември. Предстои военнослужещите да преминат медицински прегледи, прецизират също от министерството. 

От военното министерство оповестяват, че на 5 септември, понеделник, от 10:00 ч в Шумен на площад " Освобождение “ ще се организира тържественият обред по формалното посрещане на формированието от въоръжените сили, взело присъединяване във военната интервенция на Европейски Съюз в Босна и Херцеговина " АЛТЕА ". Съставът на контингента е до 110 военнослужещи. Основаната част беше образувана от 29-и механизиран батальон – Шумен от състава на Единния център за начална подготовка – Плевен и беше запълнен с военнослужещи от 61-ва механизирана бригада – Карлово и 110-и логистичен полк – Пловдив, показват от ведомството. 

Механизираната рота застъпи в дежурство на 1 юли 2021 година Основните задания, които изпълняваха военнослужещите, бяха механизирани и пеши патрули, отбрана на силите (охрана на базата) и дейности на формированията за бързо реагиране. Национален пълководец е полковник Иван Иванов от Дирекция " Логистика “ към Щаба на защитата, прецизират още от министерство.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР