Успешно е приключила лятната кампания на НАП за проверки в

...
Успешно е приключила лятната кампания на НАП за проверки в
Коментари Харесай

НАП-Варна отчете 162 запора и иззети 132 хил. лв. след проверките на заведенията по Северното Черноморие

Успешно е завършила лятната акция на Национална агенция за приходите за инспекции в комерсиалните обекти по Черноморието, която започва при започване на юли и продължи до края на летния сезон, оповестиха за Moreto.net от приходната организация.

В инспекциите са се присъединили екипи от звеното за фискален надзор от вътрешността на страната и представители на Министерство на вътрешните работи, Агенция „ Митници “, Главна ревизия по труда и други.

Преди старта на акцията, мобилни екипи от Национална агенция за приходите са раздали брошури с информация за правата и отговорностите на търговците в над 470 комерсиалните обекта по Северното Черноморие. Фискалните инспектори са патрулирали, с цел да съберат надеждна и достоверна информация за активността на питейни заведения и заведения за хранене във Варненска област.

За интервала юли – август са осъществени 810 инспекции и над 380 наблюдения от Фискалните контрольори, най-вече на складови бази за търговия на едро с хранителни артикули, плодове и зеленчуци, заведения за хранене, ситуирани в крайморските курорти. Съставени са общо 320 акта за разнообразни нарушавания, като на 52 обекта е наложена насилствена административна мярка „ запечатване “.

Публичните реализатори на Национална агенция за приходите, взаимно с фискалните контрольори иззеха над 132 000 лв. от касите на търговски обекти, които имат просрочени обществени отговорности, само че отхвърлят да ги погасят непринудено. Наложен е запор върху парични средства на 162 длъжници, като двама от търговците са внесли в бюджета значими суми, надлежно 15 000 лв. и 26000 лв..

До налагането на тази последна мярка се стига, откакто длъжниците разполагат с парични средства и обороти, имат опция да погасяват просрочените си отговорности, само че не го вършат непринудено. Практиката демонстрира, че след първото посещаване на чиновниците на Национална агенция за приходите, множеството търговци подхващат дейности за застраховане на дълга и изплащането му.

„ Съвместните инспекции на фискален надзор с обществените реализатори от дирекция „ Събиране “ ще продължат и след привършване на лятната акция, защото резултатите демонстрират, че по този метод се покачва фискалната дисциплинираност.

С всяка година нарушаванията на данъчното законодателство по Северното Черноморие понижават, което се дължи на партньорския метод от страна на Национална агенция за приходите и целогодишния надзор, който реализираме. Преди да пристъпим към контролни дейности, ние осведомяваме търговците за техните отговорности при отчитането на продажбите и издаването на касови бележки, с цел да се избегне налагането на санкции и запечатване на обекти “, съобщи териториалният шеф на Национална агенция за приходите Варна Властиана Николова.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР