Успешната реализация на стратегическия и мащабен проект за Южен газов

...
Успешната реализация на стратегическия и мащабен проект за Южен газов
Коментари Харесай

Министър Петкова: Страната ни е неразделна част от развитието на Южния газов коридор

 Успешната реализация на стратегическия и огромен план за Южен газов кулоар е основна част от постигнатото през последните шест години в региона на диверсификацията на газовите доставки. Този план укрепва енергийната сигурност както на България, по този начин и на района на Югоизточна Европа и Европейския съюз като цяло. Това сподели министърът на енергетиката по време на седмата видеоконферентна министерска среща на Консултативния съвет за Южния газов кулоар. Тя акцентира, че енергетиката на страните от Европейски Съюз е изправена пред съществени провокации, измежду които е гарантирането на сигурността на енергийните доставки в дълготраен проект. Диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на природен газ и либерализацията на газовия пазар са съществени цели за българското държавно управление и посредством тяхното осъществяване ще се оправим сполучливо с това предизвикателство, посочи енергийният министър.

В осъществяване на тези цели, от 31 декември 2020 година България към този момент получава азербайджански природен газ по Южния газов кулоар. Така през идващите 25 години, с влизането в действие на контракта за доставка на 1 милиарда куб. м. естествен газ/годишно от находището Шах Дениз 2 Азербайджан ще бъде вторият газов снабдител за нашата страна.  

Нашата страна е неразделна част от развиването на Южния газов кулоар посредством интерконектора Гърция-България, който има значимо геостратегическо значение за диверсификацията на газовите доставки, акцентира министър Петкова. По нейните думи планът е и основно звено за реализация на взаимната самодейност на Гърция, България, Румъния и Унгария за създаване на Вертикален газов кулоар за доставки от юг към север. Въпреки забавянето на плана поради международната пандемия от COVID-19, по информация от изпълнителите, упованията са той да бъде пуснат в комерсиална употреба през втората половина на тази година.

Министър Петкова посочи ролята на междусистемната съгласуваност със прилежащите страни, както и присъединяване на " Булгартрансгаз “ ЕАД като акционер в терминала за полутечен природен газ край Александруполис, Гърция, за реализиране на стратегическите цели, свързани с диверсификация на газовите доставки.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР