Успешна реализация доведе до разкриването на нелегална фабрика за производство

...
Успешна реализация доведе до разкриването на нелегална фабрика за производство
Коментари Харесай

ГДБОБ разби нелегална фабрика и две депа за цигари

Успешна реализация докара до разкриването на незаконна фабрика за произвеждане на цигари и на огромна складова база за предпазване на готовата продукция. Действията по следствието почнали по действен сигнал и вследствие на близо 6-месечна дейна работа антимафиотите стигнали до няколко депа за предпазване на цигари без акцизен бандерол.

Първото от тях е намерено през октомври на територията на София, откъдето чиновници на ГДБОП иззели 1318 мастербокса цигари без бандерол. В хода на траялата оперативна работа на 4 декември е намерено второ хранилище на територията на пазарджишкото село Калугерово. Там са открити 2218 мастербокса с цигари, носещи логото на известна американска марка.

След обширен разбор на събраната информация и дейни дейности, извършени взаимно от екипи на ГДБОП, Агенция „ Митници “, прокуратурата, регионалните дирекции на Министерство на вътрешните работи в Пазарджик, Пловдив и Столична дирекция на вътрешните работи, проверяващите стигнали до извода, че в страната е построена сериозна мощ, която създава незаконно цигари, а с „ продукцията “ били захранвани освен българския, само че и пазари в още няколко страни от Европейския съюз. В рамките на следствието антимафиотите стигнали и до индустриално хале на територията на пазарджишкото село Гелеменово, което по своята същина представлявало изцяло самостоятелна незаконна фабрика за произвеждане на цигари, оборудвана със модерна поточна линия за произвеждане и пакетиране на тютюневи произведения. Открити са още машина за рязане на тютюн и над 160 палета цялостни с материали за произвеждане на цигари-филтри, хартия фолио и лепила. Според специалисти, взели участие в следствието, за една работна промяна фабриката е произвеждала сред 120 и 150 мастербокса с подготвена продукция. Освен самостоятелна, фабриката е била и от изцяло затворен вид. Хората, които работели вътре, прекарвали свободното си време в оборудвани за живеене пространства, построени вътре в самото индустриално хале. Те не са имали право да напущат пространствата, както и не са разполагали с никакви информационни средства по време на пребиваването си там. Складовата база и цехът за произвеждане били обезпечени с доста съществени средства за отбрана - периметрова защита, камери за видеонаблюдние, местна сигнално–охранителна система. Достъп до пространствата имал доста стеснен кръг от хора, които все още се търсят. По случаите в Районната прокуратура са формирани две досъдебни производства, като по едното е арестуван пловдивчанин, на който е подигнато обвиняване. Предстои внасяне в Районен съд-Пазарджик на искане за налагане на марка за неотклонение „ задържане под стража “.

Според данни на Агенция „ Митници “ предотвратената вреда от разкритите депа и фабрика за европейския бюджет възлиза за над 12 милиона лв., а единствено от хванатите тютюневи произведения в складовата база в с. Калугерово тя се пресмята на към 8 милиона лв. за държавния бюджет. Освен това, не на последно място по данни на експертите тези цигари са евентуално рискови за здравето на хората, тъй като при изработката им не се съблюдават никакви стандарти за качество, условие, което извършват легалните производители на тютюневи произведения.

Подробности за профилираните дейности бяха предоставени през днешния ден от шефа на ГДБОП основен комисар Явор Серафимов, неговия заместител старши комисар Калин Литов, шефа на Дирекция „ Митническо разузнаване и следствие “ при Агенция Митници Георги Георгиев, административния началник на Районната прокуратура в Пазарджик Радослав Бакърджиев и прокурор Мариета Венова, която е наблюдаващ прокурор по едно от формираните досъдебни производства.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР