Успешна евакуация на актьори от театъра в украинския град Николаев,

...
Успешна евакуация на актьори от театъра в украинския град Николаев,
Коментари Харесай

Разказ от първо лице за бойните действия в украинския град Николаев

Успешна евакуация на артисти от театъра в украинския град Николаев, след осъществения нощес боен десант там. Колегите им от Драматичния спектакъл в Габрово им спомагаха за щастливата развръзка. Двете културни институции от години си партнират и са побратимени, само че във военна рецесия, това придобива друго измерение. Наш екип съумя за малко да беседва с шефа на театъра в Николаев, който е мобилизиран, дружно с всички останали мъже в страната.

Артьом Свистун съумял да изпрати в България една от актрисите в Николаевския спектакъл и две свои близки с децата им при започване на тази седмица. На границата сред Румъния и Украйна ги посрещнали шефът на театъра в Габрово и няколко чиновници, измежду които украинката Светлана Цветкова.

„ Това е нещо, което не може да не се направи, те са наши братя ", съобщи Пеко Койчев - шеф на Драматичен спектакъл „ Рачо Стоянов ".

„ Разбрах, че там не мога да оказа помощ, най-малко тук с моите сънародници ", съобщи Светлана Цветкова.

Няколко часа, диря като дамите пристигнали в Габрово, в Николаев стартира боен десант.

„ Блокирали сме центъра на града, с цел да не влязат в града. Опитали са се да влязат от Херсон, не позволихме, пробваха се завземат летището, с цел да създадат десант, само че не позволихме. Ако влязат в града, ще взривим мостовете, с цел да не могат да продължат! Такава е обстановката, доста напрегната ", съобщи Артьом Свистун - шеф на театъра в град Николаев.

Артьом оказва помощ за евакуацията на хора, като единствено през днешния ден са съумели да изпратят над 700 души. Ситуацията съгласно него обаче е отвън надзор.

Близките на Артьом са настанени в базата на Техническия университет в Габрово, а от театъра са подготвени да посрещнат и още нуждаещи се хора.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР