Успение Богородично, наричано още Голяма Богородица, е един от най-големите

...
Успение Богородично, наричано още Голяма Богородица, е един от най-големите
Коментари Харесай

Голяма Богородица е - почитаме Божията майка

Успение Богородично, наричано още Голяма Богородица, е един от най-големите летни празници, който Църквата ни отбелязва постоянно на 15 август (28 август, по остарял жанр.). Празникът води началото си от Йерусалимската Църква и е едно от най-древните тържества, отдадени на Божията майка. В иконите, както и в празничната литургия в православните ни храмове на Успение, прославата на Богородица доближава своя разцвет.

Св. Богородица се уважава като закрилница на майчинството и на дамите и защитница на фамилното огнище. Празникът е празнуван от всички дами, по тази причина в този ден не се подхваща женска работа.

На Голяма Богородица, след тържествена литургия в църквата, се освещават обредни хлябове, които дамите по-късно раздават за здраве и за умрелите близки. Вярващите търсят покровителството на Света Богородица в житейските проблеми. В селищата, където има черква или манастир под нейна протекция, този ден е изключително церемониален, а след Божествената Света литургия по традиция се осветява и курбан за здраве и благослов, вършат се общоселски събори и родовете си дават среща.

В националните ни песни, легендите и вярванията Богородица е праведна, любяща майка, милосърдна даже към грешниците. Тя е покрай хората, закриля ги, направлява ги, дава им знаци по какъв начин да постъпят, по кой път да тръгнат, от какво да се пазят.

Неслучайно в молитвите си старите българи я назовават с умилителното " Богородичке ", изпълнено с любов и топлота, както към родна майка. Вярва се, че тя е настойничка на майчинството, дамите и техните чеда. Ето за какво Голяма Богородица е празник на първо място на младите невести, които не са заченали.

И защото денят е отдаден на Божията майка, дамите не се захващат с къщна работа. Тези които към момента нямат деца, носят в църквата домашно направени кърпи, престилки, чорапи, цветя и ги слагат под иконата на светицата.

А в манастирите, където се съхранява чудотворния ѝ облик се вършат нощни бдения и литийни шествия в символ на респект и поклонение към застъпническата ѝ мощ.

С Богослужения и литийно шествие с чудотворната икона на Пресвета Богородица Троеручица Троянският манастир " Успение Богородично " отбелязва храмовия си празник. Службите ще стартират на открита сцена в двора на светата обител, заяви за Българска телеграфна агенция йеромонах Стефан от манастира.

Той пожела на всички православни християни Божията майка да бъде постоянно с тях и вярата им бъде пътеводна светлина, да не ги изоставя и да изпълва сърцата им. " Защото, където има религия, вяра и обич, там живее Господ Бог, светлината и мирът ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР