Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли

...
Условията за плащане на договорените доставки на газ в рубли
Коментари Харесай

Говорителят на Кремъл: България е направила враждебни стъпки спрямо Русия и ще купува газ в рубли

„ Условията за заплащане на контрактуваните доставки на газ в рубли ще бъдат конкретизирани в хода на контактите с купувачите на съветска сила, съобщи пред кореспонденти представителят на съветския президент Дмитрий Песков.

„ Президентът на Русия Владимир Путин подреди през вчерашния ден в границите на една седмица да се създаде механизъм и да се основат условия това заплащане да бъде осъществявано в рубли. След като бъдат осъществени контакти с купувачите на газ и им бъдат обяснени изискванията за заплащане в рубли, те ще могат да формулират своята позиция“, съобщи представител на Кремъл.

„Нека дочакаме този момент“, отговори той, запитан дали европейските купувачи ще сметнат решението да заплащат в рубли за нарушаване на контракта.

Песков съобщи също, че Москва ще се постарае да реши проблемите на Сърбия, които породиха във връзка заплащането на газовите контракти в съветски рубли от страна на вражески настроени по отношение на Русия страни.

„Той [президентът на Сърбия Александър Вучич] е прав, това в действителност може да се окаже проблематична ситуация“, съобщи представителят на Кремъл. Песков обърна внимание върху обстоятелството, че „в този случай България е направила вражески стъпки, враждебни стъпки по отношение на Русия“. „Следователно тя ще би трябвало да купува газ [срещу рубли], без значение дали желае или не, дали ѝ харесва или не“, означи Песков.

„Но в това време това не се отнася за Сърбия. Това е казусът, който би трябвало да бъде решен, и естествено, загрижеността на Сърбия ще бъде наш първи и най-съществен приоритет“, увери представителят на съветския водач.

По-рано Вучич съобщи, че решението на Русия да приема заплащане за доставките на природен газ в рубли е огромен проблем за света.

В сряда съветският президент Владимир Путин разгласи, че Русия ще откаже да приема заплащания за доставки на природен газ в компрометирани валути, в това число долари и евро, и ще премине към заплащания в рубли. Според него, откакто разплащанията на Русия с недружелюбни страни за газ бъдат трансферирани в рубли, задграничните консуматори би трябвало да могат да правят нужните интервенции.

Държавният глава акцентира, че бъдещите промени в газовите контракти с вражески страни ще обиден единствено валутата на заплащане – тя ще бъде изменена на съветска рубла.

Президентът означи, че Русия ще продължи да доставя газ на други страни в сходство с размерите и цените, избрани в подписаните по-рано контракти, напомня БГНЕС.

„ Искам от държавното управление да даде съответна инструкция на „Газпром“ да направи промени в съществуващите контракти. В същото време на всички задгранични консуматори би трябвало да се даде опция да правят нужните преводи ”, разпореди Путин.

Решението на Русия да доставя газ против рубли „ опонира на подписаните контракти ” съобщи немският министър на стопанската система Роберт Габек.

„Изискването за заплащане в рубли… е нарушаване на контракта. Ще се консултираме с европейските сътрудници каква ще бъде нашата реакция“, разяснява министърът.

В Берлин са на мнение, че ходът на Кремъл слага европейските компании в позиция да обменят евро или долари за рубли посредством централната банка и това на процедура срутва наложените на Русия наказания.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР