Условията в момента са идеалниCOVID-19 да мутира в нови варианти

...
Условията в момента са идеалниCOVID-19 да мутира в нови варианти
Коментари Харесай

СЗО: Глобалните условия са перфектни за появата на нови варианти на ковид

Условията сега са " идеални " COVID-19 да мутира в нови разновидности и е рисково да се допуска, че пандемията върви към своя край, предизвести генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Гебрейесус.

Той съобщи пред изпълнителният съвет на СЗО, че от идентифицирането на Омикрон насам (преди към девет седмици) на организацията са били докладвани над 80 млн. нови случая на инфектирани с ковид – повече от записаните през цялата 2020 година Миналата седмица на СЗО са докладвани приблизително по 100 случая на всеки три секунди. На всеки 12 секунди пък някой е губел живота си, отбелязва Гебрейесус.

Директорът на СЗО обаче акцентира, че бумът на инфекциите не е съпроводен с еднообразно внезапен скок в броя на смъртните случаи, въпреки че случаите с съдбовен край също нарастват във всички райони и изключително в Африка, където доста страни изпитват усложнения с обезпечаването на ваксини.

„ Опасно е да се допуска, че Омикрон ще бъде последният вид. Точно противоположното, световните условия са идеални за появяването на нови разновидности. За да обърнем посоката на пандемията би трябвало да променим изискванията, които я подхранват “, разяснява той.

Гебрейесус акцентира, че светът не може да „ прави залози с вирус, чиято еволюция не може да бъде следена и предвиждана “.

Той обаче е оптимист, че с предприемането на верните дейности пандемията може да доближи повратна точка през 2022 година

Генералният шеф на СЗО призна, че хората са изморени от пандемията и че държавните управления би трябвало да търсят баланс сред контрола върху инфекциите и това, които популацията на страните им смятат за допустими.

„ Ако страните употребяват всички тактики и принадлежности (на СЗО) по обстоен метод, можем да сложим завършек на острата фаза на пандемията тази година – можем да сложим завършек на COVID-19 като световна изключителна здравна обстановка и можем да създадем това тази година “, сподели той.

Тези тактики включват постигането на задачата на СЗО за имунизиране на 70% от международното население, възстановяване на потенциала за тестване и обезпечаване на обективен достъп до О2 и антивирусни лекувания за COVID-19.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР