Условията на Лозанския мирен договор, и по-специално правата на турското

...
Условията на Лозанския мирен договор, и по-специално правата на турското
Коментари Харесай

Ердоган: Гърция умишлено нарушава Лозанския договор в частта му за правата на турското малцинство

Условията на Лозанския кротичък контракт, и по-специално правата на турското малцинство, са съзнателно нарушавани от Гърция, съобщи турският президент Реджеп Тайип Ердоган, представен от турските медии и Българска телеграфна агенция.

В обръщение във връзка 99-ата годишнина от подписването на контракта Ердоган съобщи: " С Лозанския кротичък контракт бяха обрисувани нашите сухопътни граници, капитулациите бяха анулирани, правата на турското малцинство, останало в Гърция, бяха обезпечени, а демилитаризираният статут на гръцките острови наоколо до нашите крайбрежия беше доказан ".

" Въпреки това напоследък изискванията, записани в контракта, изключително правата на турското малцинство, са подценявани или съзнателно подкопавани от Гърция ", акцентира той.

Турски представители упрекват Гърция за ескалиране на напрежението в Егейско море, както и в двустранните връзки в последно време, на фона на продължаващите различия сред двете съседки към статута на островите, морските зони и турското малцинство в Западна Тракия, показва " Дейли сабах ".

" Ние, Турция, ще отговорим на всеки неправдив и противозаконен опит на Гърция както на масата, по този начин и на терена, както сме го правили до момента ", съобщи през вчерашния ден министърът на защитата Хулуси Акар, откакто Гърция реши да затвори още четири начални учебни заведения, принадлежащи на турското мюсюлманско малцинство в Западна Тракия.

Акар съобщи, че макар деянията на благосклонност от страна на Турция провокативните, по думите му, дейности на гръцките политици не престават.

" Последният образец за това е решението да се прекрати активността на турските учебни заведения в Гърция. Ние изрично осъждаме това ", акцентира той.

В петък министерството на външните работи също осъди този акт, като съобщи, че с това решение повече от половината от началните учебни заведения на малцинствата са закрити. " По този метод политиката на Гърция за затваряне на началните учебни заведения, принадлежащи на турското мюсюлманско малцинство в Западна Тракия, посредством " краткотрайно прекъсване " се оказа систематична ", уточни още ведомството.

Министерството на външните работи на Гърция разгласява къс отговор на изказванията на Турция, като я упрекна, че " прекатурва действителността, с цел да изложи позиции, които са неоснователни ", заяви в. " Катимерини ".

Говорителят на министерството на външните работи Александрос Папайоану съобщи, че гръцките управляващи са решили да преустановят активността на учебните заведения, защото те не са отговаряли на минимално изискуемия брой от девет възпитаници. По думите му общо 29 начални учебни заведения, които не са на малцинствата, са били затворени, защото не са отговаряли на същия стандарт.

Лозанският контракт

Лозанският контракт (24 юли 1923) е кротичък контракт подписан по време на Лозанската конференция, който анулира Севърския контракт от 1920 година сред Османската империя и страните победителки в Първата международна война - Франция, Англия, Италия, Япония, Гърция, Румъния, Югославия.

По силата на Лозанския контракт, Източна Тракия и гр. Смирна (днешен Измир) са присъдени на Турция. Черноморските проливи се демилитаризират и стават свободни за прекосяване на търговски и военни кораби. Турция би трябвало да изплати задължения на османските нации.

До подписването на Лозанския контракт се стига след война сред Гърция и Турция. В хода на войната Турция изтласква гърците от Анадола и печели войната. В Лозана се привиква конференция и се стига до мирния контракт, който се подписва от една страна от част от победителките в Първата международна война.

Съединени американски щати не подписват този контракт. С него се уреждат границите и териториите на Гърция и Турция. По силата на контракта, подписан след края на Първата международна война, територията на Османската империя е понижена от 3 млн. кв. км до 780 000 кв. км.

Особено забавно е, че в този контракт има раздел, който е отдаден на малцинствата. Текстовете са изцяло в духа на Версайската система. Турция поема отговорности във връзка с немюсюлманските малцинства на нейна територия – тъждество пред закона, право на благосъстоятелност и сдружаване, необятен размер езикови права.

(Уикипедия)

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в!

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР