Усложнената епидемиологична обстановка и стагнацията на пазара на труда не

...
Усложнената епидемиологична обстановка и стагнацията на пазара на труда не
Коментари Харесай

Над 360 работници от Пловдивско заминаха на гурбет в пандеми...

Усложнената епидемиологична конюнктура и стагнацията на пазара на труда не спря българите да търсят препитанието си в чужбина. 368 души от област Пловдив са отпътували на гурбет в пандемията, сочат данните на Агенцията по заетостта към септември 2020г. За съпоставяне за същия интервал на миналата 2019г. Броят им е бил 359. Това са хората, които при отписването си от Бюрото по труда са декларирали, че са си намерили работа зад граница.

Противно на упованията поради несигурността на работното място по време на пандемията в чужбина освен, че няма спад, само че и има лек растеж. „ Възможно е част от тях да са хора, които са останали без работа при първия локдаун и по тази причина да са решили да пробват отвън България. Въпреки че тук-там там ограниченията бяха много по-затегнати “, проучва специалист от Агенция за асортимент на личен състав.

Те заемат длъжности, за които не се изисква висока подготовка. Работниците от Пловдив и региона тръгнали на гурбет да се трудят като спомагателен и обслужващ личен състав, строители, интернационалните водачи и селскостопански служащи. Освен това са заработвали и като дърводелци, бояджии, монтажници и електротехници. Помощният личен състав най-често са дами и те поемат грижите и поддръжката за възрастни хора. Това са и едни от минимум засегнатите специалности по време на корнакризата.

Далеч по-малък е броят на новите готвачи, камериерки и аниматори от област Пловдив в чужбина, защото това бяха и едни от най-засегнатите от ограничаващите ограничения фрагменти.

При извършените съвещания на Агенцията по заетостта за работа в чужбина с изключение на за обичайните страни като Германия, Белгия и Англия, пловдивчани са се интересували и от офертите за Норвегия, Лихтенщайн, Исландия, Швейцария.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР